Suriye'den BM'ye Afrin operasyonu için mektup: Türkiye'nin askeri operasyonları açık saldırı

Suriye'nin Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi Başkanına Afrin operasonuna ilişkin iki ayrı mektup gönderdi.

Suriye'den BM'ye Afrin operasyonu için mektup: Türkiye'nin askeri operasyonları açık saldırı

Suriye’nin resmi devlet ajansı Suriye Arap Haber Ajansı’nın (SANA) son dakika haberine göre, Suriye’nin Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi Başkanına Afrin operasonuna ilişkin iki ayrı mektup gönderdi.

Türkiye’nin Suriye’ye dönük operasyonlarını BMGK’nin 1373, 1624,, 1170, 1178 sayılı kararlarına istinaden aklamaya çalışmasının kesinlikle kabul edilemez olduğunun altını çizen bakanlık; bu kararların hiç birinin hiçbir taraf ya da ülkeye egemen ve bağımsız devletlere karşı saldırma ya da bu devletlerin topraklarında terörle mücadele bahanesi altında askeri operasyonlar düzenleme hak veya yetkisi vermediğine vurgu yaptı ve Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki operasyonlarının açık saldırı olduğunu belirtti.

Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, gönderdiği mektupta Türkiye’nin Afrin operasyonunu BM Tüzüğünün 51.maddesi üzerinden meşrulaştırmasının ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun yaptıklarıyla aynı olduğu vurguladı.

“Türkiye hükümeti, artık kimseye inandırıcı gelmeyen yalanlar yaymaya ve ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Suriye’de sivillere yönelik gerçekleştirdiği korkunç suçlarını meşrulaştırmak için kullandığı Birleşmiş Millet Tüzüğü’nün 51. maddesindeki meşru müdafaa konseptini, Suriye Arap Cumhuriyeti’ne yönelik askeri saldırganlığını meşrulaştırmak için kullanıyor.”