Suriye'den Türkiye ve ABD'ye sert tepki

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Türkiye ve ABD'nin Menbiç'le ilgili pazarlıklarına tepki göstererek, "Türkiye ve Amerika'nın Suriye'nin herhangi bir kenti üzerinde müzakere etme hakkı yoktur" dedi.

Suriye'den Türkiye ve ABD'ye sert tepki

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, bugün başkent Şam’da düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

SANA‘nın aktardığına göre Muallim, İran’ın Suriye’deki varlığının Suriye hükümetinin resmi talebi ve onayı ile olmasıyla tamamen meşru olduğunun altını çizdi. Muallim, işgalci ABD, Fransa ve Türkiye’nin ise tam tersine gayrı meşru olup kanunlara aykırı bir şekilde Suriye’ye girdiklerini kaydetti. Muallim; bu güçlerin Tanf veya Suriye’de bulundukları her karış topraktan çekilmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Suriye’nin egemen ve bağımsız bir devlet olduğuna dikkat çeken Muallim, teröre karşı savaşında istediği ve uygun gördüğü herkesle savaşma hakkına sahip olduklarına vurgu yaptı.

Suriye Dışişleri Bakanı, Suriye’nin güneyinde İran güçlerinden çıkacağı konusunda uzlaşma olduğuna ilişkin haberlerin de doğru olmadığını belirtti. Muallim, ABD güçlerinin Tanf bölgesinden çekilmeden bu konuda çıkan haberlere inanmama çağrısında bulundu.

Muallim, İsrail’in Nusra Cephesi ve diğer terör örgütlere muhtelif tür desteği ile 1974 yılında imzalanan güçleri ayırma anlaşmasını ihlal ettiğine dikkat çekerken, İsrail’in teröre desteği ile kendine güvenlik çemberi dayatmaya çalıştığını söyledi.

Suriye’nin topraklarına giren Türkiye güçlerini işgalci güçler olarak gördüğünü vurgulayan Muallim; Türk güçlerinin Suriye’deki varlığının uluslar arası kanunlar ve kararlara aykırı olduğunun bir kez daha altını çizdi. Muallim Suriye topraklarını işgal eden ve terörü destekleyen Türkiye ve ABD gibi devletlerin Suriye’nin herhangi bir bölgesi konusunda müzakerelerde bulunma hakkı ya da yetkisine sahip olmadığını, Suriye’nin istisnasız her karış toprağını işgal, terör ve destekçilerinden kurtaracağının altını çizdi.

http://gazetemanifesto.com/2018/06/02/rusya-iranin-suriyenin-guneyinden-cekilmesi-konusunda-anlasma-saglandi/

http://gazetemanifesto.com/2018/06/01/esadin-sozleri-sonrasi-abdden-tehdit/