Suriye Notları: Suriye ordusu Menbiç’te

Suriye’deki gelişmeleri haftalık olarak derlediğimiz notlarımızda geçtiğimiz hafta yaşanan en önemli gelişme hiç şüphesiz Suriye ordusunun, YPG denetimindeki Menbiç’e girmesi idi.

Suriye Notları: Suriye ordusu Menbiç’te

HABER MERKEZİ

Suriye’deki gelişmeleri haftalık olarak derlediğimiz notlarımızda geçtiğimiz hafta yaşanan en önemli gelişme hiç şüphesiz Suriye ordusunun, YPG denetimindeki Menbiç’e girmesi idi. Suriye ordusunun bölgede yeniden denetimi sağlamasının ardından harekete geçen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Fırat Kalkanı Harekatı bölgesi ile Menbiç cephe hatlarına yeni birlikler göndererek tansiyonu yükseltse de bölgede herhangi bir gerilim yaşanmadı.  Suriye ordusunun konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Askerlerimiz Menbiç’e girdi ve bayrağı göndere çekti. Menbiç’teki tüm Suriye vatandaşları ve diğer tüm kişilerin tam güvenliğini garanti ediyoruz” ifadeleri kullanılırken, hükümet binalarına yeniden Suriye bayrağı çekildi.

Türkiye’den üst düzey diplomatlar ve askeri yetkililer, Kürt güçlerin çağrısı sonrası Suriye ordusunun girdiği Menbiç’teki gelişmeleri Rus mevkidaşlarıyla görüşmek için Moskova’da bir araya gelirken, toplantının ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Tüm terör örgütlerinin Suriye topraklarından temizlenmesi konusunda ortak irademiz var. Suriye ve bölgesel konularda Rusya ve İran’la yakın işbirliğine devam edeceğiz. Biz Astana garantörleri olarak, Suriye’nin toprak bütünlüğünü, siyasi birliğini savunuyoruz ve bunlara halel getirecek tüm çabalara da karşıyız” dedi.

Görüşmelerin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan, “Amerikan askerlerinin Suriye’den çıkması ardından sahada yapılacak koordinasyon konusunda Türkiye ile anlaşmaya vardık” açıklaması gelirken, Lavrov, görüşmelerde ABD askerlerinin çekilmesinin ardından Suriye’de oluşan yeni durumu ele aldıklarını söyledi.

Lavrov konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı “Yeni şartlar altında (Suriye’de) sahada bulunan Rus ve Türk askeri temsilcilerin, bu ülkedeki terör tehdidini nihai olarak sonlandırma amacıyla adımlarını nasıl koordine etmeyi sürdüreceklerine ilişkin anlaşmaya vardık.”

BAE VE BAHREYN’DEN BÜYÜKELÇİLİK ADIMI

Suriye’de geçtiğimiz hafta yaşanan bir başka gelişme de Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’in 7 yıl sonra Suriye’nin başkenti Şam’da yeniden büyükelçilik açmasıydı. Reuters haber ajansı, BAE elçiliğinin açılmasının, ‘Esad için diplomatik zafer’ olduğu değerlendirmesini yaptı.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Suriye’nin başkenti Şam’daki büyükelçiliğin yeniden görevine başladığı duyuruldu. Ayrıca, Bahreyn’in Suriye ile ilişkileri sürdürmek istediği belirtilen açıklamada, Manama’daki Şam Büyükelçiliğinin de görevini sürdürdüğü ve iki ülke arasındaki uçuşların kesintisiz devam ettiği belirtildi.

BAE ve Bahreyn’in Suriye’deki çatışmaların başlamasıyla kapattıkları büyükelçiliklerini yeniden açmalarının ardından Suriye Müslüman Kardeşler Teşkilatı, resmi internet sitesinde yayımladığı yazılı açıklamada, “Esad rejimine destek niteliğinde üzüntü verici bir adım. Taraflar arasında diplomatik ilişkilerin yeniden başladığının göstergesi” ifadelerini kullandı.

YPG SÖZCÜSÜ: ABD’NİN YARDIMLARI DEVAM EDİYOR

ABD’nin Suriye’den çekilme kararının ardından, Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) yapılan silah yardımlarının ne olacağı sorusu akıllardaki yerini korurken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) yayın yapan NRT’ye konuşan YPG Sözcüsü Nuri Mahmud, ABD’den verilen silahların geri verilmesi yönünde herhangi bir talep almadıklarını belirtti. ABD’nin Suriye’den çekilme kararına rağmen askeri yardımının devam ettiğini belirten Mahmudi, verilen desteğin niteliği hakkında detay vermedi.