Suriye güneyde zafere yakın

Suriye Arap Ordusu’nun güney cephesindeki harekatında Dera kuşatılırken Ürdün sınırının da tamamına yakınında kontrol sağlandı

Suriye güneyde zafere yakın

Suriye Arap Ordusu’nun güney cephesindeki harekatında Dera kuşatılırken Ürdün sınırının da tamamına yakınında kontrol sağlandı.

Suriye Ordusu’nun ülkenin güneyinde bulunan Dera şehri ve kırsalında cihatçıları temizlemek amacıyla yaklaşık 2 hafta önce başlattığı operasyon büyük bir hızla ilerliyor. Daha şimdiden bölgenin çoğu cihatçılardan temizlenmiş durumda.

Dera Suriye’deki emperyalizm destekli olayların başladığı yer olmasıyla, cihatçılar ve emperyalizm için sembolik bir anlama sahip. Bölge, İsrail ve Ürdün’e sınır olması dolayısıyla cihatçılara silah ve lojistik takviyenin yıllardır yüksek seviyede yapıldığı ve ajanların cirit attığı bir bölge durumunda.

Bölgede İsrail’in geçmişte yaralanan cihatçıları tedavi ettiği ve zaman zaman Suriye ordusuna saldırdığı biliniyor. Operasyon başlamadan birkaç hafta önce İsrail operasyonu engellemek ve cihatçıları korumak için bölgede bulunan Suriye güçlerine yoğun hava saldırıları da gerçekleştirmişti.

Emperyalist ülkelerin Suriye’deki iddialarını kaybetmemek için operasyon başlamadan önce gösterdikleri sert tepkiler ve tehditlerine rağmen başlatılan askeri harekatta Suriye’nin bir zaferi daha yakın görünüyor.

Emperyalizm sırtını döndü cihatçılar dağıldı

Operasyonun başlamasıyla emperyalist ülkeler ve İsrail söylemlerinin aksine ciddi bir tepki gösteremedi. Diğer taraftan yıllardır silahlandırdıkları cihatçılar sahada hızla çözülmeye girdi.

Suriye ordusu operasyonun daha ilk günlerinde bölgenin doğusunda bulunan cihatçıları ikiye bölerken kısa sürede kuşatılan cihatçıları teslim olmaya zorladı. Bölgede onlarca kasaba ve köy kurtarıldı. Onlarca kasaba ve Ürdün sınırının büyük kısmı bölge halkı ve önde gelenleriyle yapılan görüşmeler sonucunda silah kullanılmadan kurtarıldı. Böylece Dera’nın doğu kırsalını geçtiğimiz günlerde tümüyle temizlendi.

Başladığı yerde bitiriliyor

Son günlerdeki operasyonlarla, Dera şehir merkezinin yarısını kontrol altında tutan cihatçıların bölgenin batısıyla bağlantısını keserek kuşatmaya alan Suriye ordusu şehir merkezini temizlemeye hazırlanıyor. Diğer taraftan bölgenin batısının bir kısmını kontrol altında tutan IŞİD çözülen cihatçılardan güç toplamakta. Yıllardır İsrail sınırında, İsrail’le tek bir çatışma yaşamadan varlığını sürdüren IŞİD bölgesi şu anda Suriye ordusunun önünden kaçan cihatçıların toplanma merkezi haline gelmiş durumda.

İsrail’in İran’ın bölgeye girmemesi ve 1974 sınırlarının ihlal edilmemesi şartıyla askeri harekata herhangi bir direnç göstermemesi İsrail saldırılarından medet uman cihatçı çetelerin çözülmesine katkı sağladı söyleniyor. Önümüzdeki haftalarda Dera’nın batı kırsalında da, aynı doğu kırsalında olduğu gibi hızlı bir çözülme yaşanacağı bekleniyor. Son olarak Dera kentinin kurtarılması ve IŞİD bölgesinin de temizlenmesiyle Hama’dan sonra Dera’da sembolik anlamı büyük bir zafer kazanılacak. Geride Suriye’de cihatçıların kontrol ettiği son bölge olarak İdlib kalacak.