Suriye Dışişleri: İşgalcilerin tarihi eser kazılarını kınıyoruz

Suriye Dışişleri Bakanlığı, ABD, Fransa ve Türkiye'nin Suriye’de işgal ettikleri bölgelerde kanunlara açık bir ihlal ile bulundukları tarihi eser kazı çalışmalarını keskin bir dille kınadığını bildirdi.

Suriye Dışişleri: İşgalcilerin tarihi eser kazılarını kınıyoruz

Suriye Dışişleri Bakanlığı, ABD, Fransa ve Türkiye’nin Suriye’de işgal ettikleri bölgelerde kanunlara açık bir ihlal ile bulundukları tarihi eser kazı çalışmalarını keskin bir dille kınadığını bildirdi.

Suriye Dışişleri’nden yetkili bir kaynak SANA’ya yaptığı açıklamada; “ABD, Fransa ve Türkiye’nin kullandıkları kiralık terör çeteleri ile ele geçirip işgal ettikleri bölgelerde kanunsuz ve gayrı meşru bir şekilde tarihi eser kazılarında bulunduklarına” dikkat çekti.

Yetkili kaynak Halep kırsalının Menbiç ve Afrin bölgelerinin yanı sıra İdlib, Haseke, Rakka ve Deyr Ez Zor kırsallarında işgal ettikleri bölgelerde Suriye ve halkının meşru hakkı olan tarihi eser kazılarında bulunmalarının uluslararası kanunlar ve kararlara açık bir ihlal olduğunu vurguladı. Bu güçlerin son zamanlarda tarihi eser kazı çalışmalarınını yoğunlaştırdıklarına dair bilgilerin bulunduğunu ifade eden yetkili kaynak; Suriye ve halkının miras ve tarihini çalıp gasp ettiklerini, yağmaladıklarını ve sabote ettiklerinin altını çizdi.

Uluslar arası kanun ve kararlara karşı bu eylemlerin kelimenin tam anlamıyla bir savaş suçu teşkil ettiğine dikkat çeken yetkili kaynak; Suriye ve halkına karşı işledikleri savaş suçlarının listesine de bir yenisini eklemiş olduklarını belirtti.

“TÜRKİYE ÜZERİNDEN KAÇIRILIYOR”

Yetkili kaynak dış güçlerin talimat ve desteği ile hareket eden terör örgütlerin baştan beri işverenleriyle birlikte Suriye ve halkının kültürünü, tarihi eserlerini gasp edip çalmaya çalıştıklarını ifade etti. Suriye’den sayısız ve paha biçilmez tarihi eserlerin çalınıp Türkiye üzerinden kaçırıldığına dikkat çeken yetkili kaynak; terör örgütleri ve işverenleri dış güçlerin Suriyelilerin kültürel ve tarihi mirasları ile ticaret yaptıklarına vurgu yaptı.

Yetkili kaynak Birleşmiş Milletlere tabi UNESCO Örgütünü Suriye ve tüm insanlığın kültürel mirası sayılan tarihi eserlerin korunması, bu mirası gasp ve sabote eden taraflar ve edatları deşifre edip onlardan hesap sormada görev ve sorumluluklarını üstlenmesini talep etti.

Yetkili kaynak Suriye’nin istisnasız her karış toprağını kurtarıp egemenliğini sağlama azim ve kararlılığının bir kez daha altını çizerken; Suriye ve Suriyelilerin kimliğini, kültürlerini ve mirasını koruma ısrarının altını çizdi.