Suriye Dışişleri Bakanı Muallim: Ordumuz İdlib sınırında hazır bekliyor

Suriye'de cihatçıların tampon bölgeden çekilmeleri için verilen süre bugün sona ererken, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, "Ordumuz terörü kökünden sökmek için İdlib civarlarından bekliyor" dedi.

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim: Ordumuz İdlib sınırında hazır bekliyor

Suriye’nin İdlib ilinde Rusya-Türkiye tarafından oluşturulan tampon bölgeden çekilmeleri için cihatçılara verilen süre geceyarısı dolarken, Suriye yönetiminden kritik mesajlar geldi. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, “Nusra Cephesi, Türkiye ile Rusya’nın yaptığı anlaşmaya uymazsa, İdlib’deki mevcut durumun sürmesi karşısında sessiz kalamayız” diyerek diğer seçeneklerin devreye sokacaklarını belirtti.

SANA‘nın aktardığına göre, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el Caferi ile basın toplantısı düzenleyen Muallim, Suriye ve Irak’ın yıllardır halklarının mücadelesiyle verdikleri savaş neticesinde terör ve destekçilerine karşı kazandıkları zaferlerin güzel sonuçlarını elde etmeye başladıklarını belirtti.

Muallim, Suriye’nin krizin başından beri çözüm konusunda ciddi ve tüm dürüst girişim ve çabalara olumlu yaklaştığını ve bu yönde çaba harcadığının altını çizerken, Suriye’nin ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünün yanı sıra bağımsız kararına saygı duyan her girişime olumlu yaklaşmaya devam ettiğini kaydetti.

İDLİB UYARISI: TERÖRİSTLERE HERHANGİ BİR YERDE İZİN VERİLEMEZ

İdlib konusunda ise Muallim; Suriye’nin herhangi bir bölgesi gibi mutlaka ve kesin bir şekilde Suriye’nin egemenliği ve kontrolüne döneceğinin altını çizerken, bu konuda kimsenin kuşkusu olmamasını vurguladı. Muallim İdlib konusunda sağlanan anlaşmanın tam ve eksiksiz bir şekilde yerine getirilmemesi halinde Suriye devletinin başka seçenekleri olduğunun altını çizdi.

Muallim İdlib’te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin uluslar arası terör örgütleri listesinde yer alan Nusra Cephesi ya da diğer adıyla Tahrir el Şam adlı radikal terör örgütünün bulunduğuna dikkat çekerken, Suriye’nin herhangi bir yerinden teröristlerin varlığına izin vermenin söz konusu bile olamayacağını vurguladı.

Nusra Cephesinin İdlib’in herhangi bir yerinde kalmasına izin verilmesinin mümkün olmadığını belirten Muallim; anlaşmanın eksiksiz bir şekilde yerine getirilmemesi halinde ordu birliklerimizin terörü kökünden sökmek için İdlib civarlarında hazır beklediğini vurguladı.

İŞGALCİ ABD’NİN YARATTIĞI YIKIM: IŞİD’İ DESTEKLEMEYE DEVAM EDİYORLAR

ABD’nin IŞİD’e karşı savaş bahanesi altında Rakka kentini yıktığını ifade eden Muallim; ABD’nin Suriye ve halkına karşı düşmanca planlarını hayata geçirmek için IŞİD’den arta kalan teröristleri desteklemeye, kollamaya ve onları Fırat’ın doğusuna aktarmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Muallim, Suriye’nin istisnasız her karış toprağını terör ve işgalden kurtarıp ulusal egemenlik ve güvenliği sağlamada azimli ve kararlı olduğunun altını çizdi.

FIRAT’IN DOĞUSU: FEDERAL DEVLETE İZİN VERİLEMEZ

Suriye’nin doğusunda federal devletin kurulması konusunda ise Muallim; böyle bir şeyin Suriye anayasasına aykırı olduğunun altını çizerken, böyle bir şeyi talep edenlerin tarihten ders almaları gerektiğini vurguladı.

Muallim İdlib’in terörden kurtarılması ve devletin egemenliğine dönmesi ardından hedefin Fırat Nehrinin doğu yakası olacağına dikkat çekti.