Starbucks Türkiye 'içeceklere hap' skandalından tehditle kaçıyor

Starbucks Türkiye, İstanbul'daki bir şubesinde meydana gelen 'cinsel istek uyandırıcı hap' skandalıyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınırken, olayı iletişim danışmanlığını yapan şirket kanalıyla yarım ağızla doğruladı.

Starbucks Türkiye 'içeceklere hap' skandalından tehditle kaçıyor

ABD merkezli kahve tekeli Starbucks’ın İstanbul Ümraniye’de bulunan bir şubesinde yaşandığı iddia edilen ‘hap’ skandalı Manifesto tarafından haberleştirilmiş, olay büyük yankı uyandırmıştı.

Haberimizde, Starbucks’ın Ümraniye’deki bir şubesinde çalışan mağaza müdürü G.E.’nin kadın müşterilerin içeceklerine ‘uyku ilacı’ ve ‘cinsel isteği arttırıcı hap’ koyarak taciz etmek istediği iddiaları yer almıştı. Skandal olayda yalnızca müşterilerin değil, şubedeki kadın çalışanların içeceklerine de bu şekilde hap attığı öne sürülen müdürle ilgili şirketinse bir başka skandal olacak nitelikte “önlem” aldığı ortaya çıkmış, müdürün yakındaki bir şubeye transfer edildiği öğrenilmişti.

Haberimizin ardından sosyal medyada yüzlerce sosyal medya kullanıcısı, Starbucks’u soru yağmuruna tutarak konu ile ilgili açıklama yapmaya çağırdı. Ancak olayın üzerinden yaklaşık 3 hafta, haberimizin üzerinden ise 4 gün geçmesine rağmen şirketten ne bir kabul ne de bir inkar açıklaması geldi. Tabi bir gelişmeyi saymazsak…

“KALDIRMAZSANIZ…” TEHDİDİ

Olayı örtbas etmeye çalışan şirket, haberimizin ertesi günü iletişim danışmanlığı hizmeti aldığı şirket aracılığıyla Manifesto’ya ulaştı. Şirket yetkilisinin görüşmede isteği ise şaşırtmadı. Sorgusuz sualsiz “Haberi kaldırın” diyen yetkili, olayın doğru olmadığını öne sürdü. Buna karşılık “doğru olmayanın ne olduğunu” ve “kendilerine konu ile nasıl malumat verildiğini sorduğumuz” yetkili, “Böyle bir konunun gündeme geldiğini, fakat olayın henüz araştırma aşamasında olduğunu ve net bir şey olmadığını söylediler bana.” diyerek, haberi kaldırmadığımız takdirde Starbucks’ın mahkeme yoluna gideceğini belirtti.

ŞİRKET KAÇIYOR

Haberimizin arkasında olduğumuzu söylediğimiz yetkili ile yaptığımız bu görüşmeden sonra Starbucks’ın Türkiye operasyonunu yürüten Shaya’ya ulaşıp, olayla ilgili açıklamalarının olup olmayacağını sorduk. Sorumuza doğrudan yanıt vermekten kaçınan şirketin yetkilisi, konu ile ilgili daha sonra kendilerinin Manifesto’yu arayıp görüşeceklerini söyledi. Ancak 1 Ekim tarihli haberimizin üzerinden 4 gün geçmesine rağmen şirket sessiz kalmayı tercih etti.

Bize de yaygın medyada büyük oranda görmezden gelinen, kimilerinin ise peşinen “yalan” diyerek tuhaf bir şekilde avukatlığına soyunduğu ‘hap’ skandalıyla ilgili bu yaşanan sürecin telefon trafiği boyutunu okurlarımıza aktarmak düştü. ‘ABD karşıtı’ geçinen AKP’nin Türkiyesi’nde ülkenin her yerinde pıtrak gibi büyüyen, emperyalizmin son yıllardaki en büyük sembollerinden biri olan ve çalışanlarını sefalet düzeyinde ücretlerle sömüren Starbucks’taki bu skandalın üzerine örtmeye şirketin büyüklüğünün de yetmeyeceğini söylemek gerekiyor.