Soyağacı uygulamasında büyük şüphe: Yaşıyor görünenlerle seçim hilesi mi yapılıyor?

Soyağacı sorgulama servisinde bir çok kişinin karşılaştığı, uzun yıllar öldükleri bilinmesi rağmen yaşıyor görünen ölülere oy kullandırıldığı öne sürülüyor.

Soyağacı uygulamasında büyük şüphe: Yaşıyor görünenlerle seçim hilesi mi yapılıyor?

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Alt-Üst Soy Bilgileri uygulamasıyla seçimlerde hile yapılacağını iddia etti. Pekşen, “Geçmişte ölülere oy kullandıranlar şimdi de Alt-Üst Soy Bilgileri ile nüfus kayıtlarında hile yaparak ölülere tekrar oy kullandırmanın önünü açıyorlar” dedi.

Hatırlanacağı üzere AKP’nin geçmişteki ortağı Fethullah Gülen de 12 Eylül 2010 referandumu öncesi ‘EVET’ oyu için “ölülerin mezarlarından kaldırılması” çağrısı yapmıştı.

Pekşen, çarpıcı iddia ile ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi.

Pekşen, “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan Alt-Üst Soy Bilgileri kayıtlarına göre en uzun yaşayan insanlar Türkiye’de. Dünya rekoru ne kelime. Nüfus idaresine göre bizden habersiz iki yüz sene yaşayan büyüklerimiz var. Gülüp geçiyoruz ancak gerçek şu ki; seçim hileleri bu kayıtlar üzerinden yapıldı, bu kayıtlar üzerinden ölülere oy kullandırıldı” dedi.

Pekşen, “Nüfus kayıtlarını açıkladılar. Gördük ki neredeyse herkesin ailesinde gerçekte yüz yıl önce vefat etmiş bir veya birkaç kişi nüfus kayıtlarında yaşıyor. ‘Mezardan ölüleri kaldırıp oy kullandırmak lazım’ demişti Muhterem Hoca Efendileri, evet o gün oy veren ölüler bu kayıtlara göre bir dahaki seçimlerde de oy kullanacak” ifadelerini kullandı.