Soyacağı sorgulaması 'kota'yla devam edecek

e-Devlet soyağacı sorgulama hizmeti olan "Alt-Üst Soy Bilgisi" için günlük kota ile hizmet vereceği belirtildi.

Soyacağı sorgulaması 'kota'yla devam edecek

‘Soy bilgisi’ni öğrenmek isteyen milyonlarca vatandaşın yoğun ilgisiyle karşılaşan e-Devlet soyağacı sorgulama hizmeti, fazla yoğun talep karşısında çökmelere neden olmuş ve ardından erişime kapanmıştı.

Gazete Habertürk’ten Fatmanur Boylu‘nun haberine göre; İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, Habertürk’e yaptığı açıklamada, bu kadar yoğunluk beklemediklerini söyledi.

Vatandaşların sakin olur diye gece saatlerini beklediğini belirten Güner, askıya alınan uygulamayla ilgili “Toplamda 310 bin sorgulama çıktısı verildi. Böyle bir kapasitenin yürütülmesi imkânsız” dedi. Kapasite tespit çalışmaları yapıldığını kaydeden Güner, “Soy sorgulama için günlük belirli bir kota açacağız. ‘Bugün bu kadar’ diyerek ertesi güne aktaracağız” dedi.

NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN ‘E-DEVLET’ AÇIKLAMASI

Öte yandan Nüfus Müdürlüğü’nden Alt-Üst Soy Raporu’na ilişkin yapılan açıklamada aşağıdaki ifadelere yer verildi;

“08.02.2018 tarihinde saat 14:00’da E-Devlet üzerinden hizmete açılmış olan Alt-Üst Soy Raporu 09.02.2017 tarihi saat 02:00’e kadar yaklaşık olarak 200.000 adet üretilmiştir. Vatandaşlarımızın yoğun ilgi gösterdiği hizmette asıl yoğunluk ise gece 02:00- 04:00 arasında (yaklaşık 110.000 Alt-Üst Soy Raporu) yaşanmıştır.

Saat 04:00 dan itibaren ise aşırı talep olmasından dolayı verilen hizmette gecikmelerin oluşmasına ve vatandaşların bekleme sürelerinde artış yaşanmaya başlamasından dolayı Alt-Üst Soy Raporunun E-Devlet üzerinden paylaşımı geçici olarak durdurulmuştur.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından E-Devlet üzerinden sunulmakta olan Nüfus Kayıt Örneği ve Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi hizmeti sunulmaya devam etmekte olup, yoğunluğun azalmasından sonra Alt-Üst Soy Raporu hizmeti en kısa sürede vatandaşların kullanımına açılacaktır. Ancak vatandaşların yoğun talebi ile orantılı olarak Alt-Üst Soy Raporunun gecikmeli veya kesintili hizmet vermesi ihtimali bulunmaktadır. Kamuoyuna saygıyla arz ederiz.”