Sosyalist Liseliler: Eğitim kamulaşmalı, ÖSYM kapatılmalıdır

Sosyalist liseliler, ÖSYM'ye sınav faaliyetleri için şirket kurma, kurulacak şirketlere ortak olma yetkisi veren düzenlemeye karşı açıklamada bulundu.

Sosyalist Liseliler: Eğitim kamulaşmalı, ÖSYM kapatılmalıdır

Sosyalist liseliler, ÖSYM’ye sınav faaliyetlerini yürütmek için şirket kurma ve kurulacak şirketlere ortak olma yetkisi veren düzenlemeye karşı açıklamada bulundu.

ÖSYM’nin eğitimde piyasalaşma sürecinde ki rolüne vurgu yapan Sosyalist Liseliler, daha önce yapılan sınavlardaki şaibeleri de hatırlattı. ÖSYM’nin eğitimde piyasacılığın ve soru hırsızlığının adresi olduğundan bahsederek, kapatılması gerektiğini belirttiler. Açıklamanın tam metni:

 

EĞİTİM KAMULAŞMALI, ÖSYM KAPATILMALIDIR!

Ülkemizde, sermaye ve iktidar arasındaki bağ güçlüdür. Sermayenin ihtiyacı neyse iktidar yönelimlerini ona göre belirler.

İktidar yıllarca kendi siyasal hattını büyütmek için, imam hatipleri yaygınlaştırdı. Sermayenin ihtiyacı, eğitilmiş ve ucuz iş gücüydü; meslek liselerini yaygınlaştırdı.

Türkiye’de eğitim sistemi gerçek amacına uygun olarak işlenmedi. Devletin kurumları “iktidarı besleyen” tek amacı iktidarı meşrulaştıran kurumlar haline getirildi.

Gençliğin gelecek hayalleri, değişen sınav sistemleri, sınavlarda ortaya çıkan şifreleme, soruların dağıtılması gibi durumlarla çalındı.

Bir dönemin dershanelerine, içinde bulunduğumuz dönemde “temel lise” adı verilerek özel okul haline getirildi. Gençliğe imam hatip ve meslek lisesi dayatıldı.

Gençlik, bu piyasacılığın içinde hem okullarda öğrenci, hem de güvensiz işlerde işçi olarak çalışmaya mahkum bırakıldı.

Eğitim sistemi yeniden planlanmalıdır. Eğitim tüm gençliğe eşit, bilimsel ve parasız verilmedir. Eğitim pozitif bilimlerle verilmeli, gençlik yeteneklerine göre okullara yönlendirilmelidir.

AKP’li yıllarla birlikte sağlıklı ve herkesin güvenebileceği bir sınav yapamaz hale gelen, üstelik adaylardan bunun karşılığında da fahiş ücretler alan ÖSYM, şimdi de sınav faaliyetlerini yürütmesi için şirket kurabilecek ve kurulacak şirketlere ortak olabilecek şekilde yeniden yapılandırılıyor. Bir başka deyişle önceden ÖSYM’nin düzenlediği sınav faaliyetleri artık şirketler tarafından yürütülebilecek.

Yıllardır ÖSYM’nin yaptığı sınavlar şaibeliyken, bugün sınav sisteminde piyasaya açılması kabul edilemez.

Gençliğe güvence sunamayan bu düzen değişmelidir. Eğitim kamulaştırılmalıdır, ÖSYM kapatılmalıdır.