Trump'tan kritik F-35 kararı

ABD ile yaşanan krizler artarak devam ederken ve hükümet ekonomik savaş tezine başvurmuş durumdayken Trump'tan kritik F-35 kararı geldi. 

Trump'tan kritik F-35 kararı

ABD ile yaşanan krizler artarak devam ederken ve hükümet ekonomik savaş tezine başvurmuş durumdayken Trump’tan kritik F-35 kararı geldi.

ABD ile en önemli krizlerden biri de F-35 uçaklarının teslimatıyla ilgili yaşanan tartışmalardı. ABD Başkanı Donald Trump Türkiye saati ile 22.20 sıralarında imzaladığı bütçe tasarısıyla F-35’lerin Türkiye’ye teslimatını resmen engel koymuş oldu.

ABD ile yaşanan F-35 krizinin kronolojisi;

Tarih: 26 Haziran 2018

“F 35 alımını durdurabiliriz”

Ankara’nın S-400 alması halinde ulusal güvenlik kaygıları nedeniyle F-35 5. nesil savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatını engelleyebileceklerini belirten Dışişleri Bakan Yardımcısı, ”Ulusal güvenil kaygıları dahil belli şartlar altında F-35 teslimatını durdurmamıza izin veren yasal yetkiye sahip olduğumuza inanıyoruz” diye konuştu.

Tarih: 24 Temmuz 2018

ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu, 2019 savunma harcamaları yasa tasarısı üzerinde uzlaşma sağladı. Nihai versiyonda, ABD Savunma Bakanlığı’nın 90 gün içinde rapor hazırlaması ve bu rapor sunulana kadar F-35 teslimatının durdurulması da yer alıyordu.

Tarih: 02 ağustos 2018

ABD yönetiminin Adalet Bakanı Gül ile İçişleri Bakanı Soylu’ya yaptırım kararının ardından yeni bir hamle de ABD Senatosu’ndan geldi. Senato, daha önce komisyondan geçen Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarında yaptırım uygulanmasına ilişkin kararı onayladı.

Tarih: 3 Ağustos 2018

Milli Savaş Uçağı projesi

Milli savaş uçağının üretileceği tesisin ve projeye verilecek devlet yardımının ayrıntıları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararla belli oldu. Milli savaş uçağının Ankara’da kurulacak üretim tesisine 15 yıl boyunca 5.6 milyar TL devlet desteği verilecek. 15 yıllık hedef tutturulamazsa 7.5 yıl daha ek süre verilecek. Tesiste 3 bin personel çalıştırılacak.