Sömürü düzeninin eseri: Mülteci çocuklar 3,5 liraya çalıştırılıyor

Mülteci çocukların içinde bulundukları durum, kapitalizm ve emperyalizmin insanlık dışı yüzünü bir kez daha gözler önüne serdi.

Sömürü düzeninin eseri: Mülteci çocuklar 3,5 liraya çalıştırılıyor

Tarsus’ta kayıt dışı olarak bir evde mülteci çocuklara kasa başı 3,5 TL, diğer çocuklara 7 TL karşılığında pırasa temizletiliyor. Bu işi yapan yetişkinler ise kasa başına 10 TL alıyor.

Suriye’de 7 yıldır süren savaş nedeniyle evlerini ve okullarını terk ederek aileleriyle göç etmek zorunda kalan çocuklar, pek çok hak ihlaline maruz kalıyor. Uzun ve zorlu bir yolculuğun ardından yerleştikleri kentlerde çocukların çalıştırılması ve emek sömürüsü ise gün geçtikçe derinleşen bir diğer sorun. Çocuklar kaçak iş yerlerinde, denetimsiz, kayıt ve insanlık dışı koşullarda çok düşük ücretlere ve aşırı uzun sürelerde çalıştırıldıkları yetmediği gibi ayrımcılığa ve şiddete de maruz kalıyorlar. Onları bu şekilde çalıştıran iş yerleriyle ilgili yaptırımlarsa ise ya çok zayıf ya da hiç yok.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Şahin Mahallesi’nde bulunan büyük havlulu bir evde çoğunluğu Suriyeli olmak üzere birçok çocuğa pırasa temizletiliyor. Temizledikleri pırasaları kasaya dizen çocuklar, kasa başı para alıyor.

Çocuklar, mülteci olmayan çocuklara aynı iş için 7 TL, yetişkinlere ise 10 TL verildiğini aktarıyor.

“Çalışan her 10 çocuktan 8’i kayıt dışı”

Çalışan çocukların sorunlarını görünür kılmak amacıyla  geçtiğimiz yıl “Türkiye’de Çocuk İşçi Olmak Raporu” hazırlayan DİSK Genel-İş, çocuk işçiliğin geldiği boyutları gözler önüne serdi. Rapora göre, Türkiye’de çalışma hayatında 2 milyona yakın çocuk var. 2016 TÜİK verilerine göre çocuk işçilerin yüzde 78’i kayıt dışı çalışıyor. 2016 yılında 15-17 yaş arası çocuk işçi sayısı 708 bin. Bu çocukların 558 bini kayıt dışı çalıştırılırken, 150 bini sigortalıdır. Yani çalışan her 10 çocuktan 8’i kayıt dışı.

Raporun tamamına buradan ulaşılabilir.