Sınıf Tavrı Kasım ayı işçi eylemleri raporu açıklandı: En az 32 eylem yapıldı

“Yeter, söz işçinin” diyerek 28 Ekim günü kurultayını gerçekleştiren ve içinde alanında uzmanların da yer aldığı çeşitli çalışma grupları kuran Sınıf Tavrı’nın Emek Araştırmaları Komisyonu, aylık, altı aylık ve yıllık aralıklarla, raporlar yayınlama kararı almıştı. Sınıf Tavrı bu raporların ilkini, “İşçi Eylemleri Takip Raporu” adıyla kamuoyuyla paylaştı.

Sınıf Tavrı Kasım ayı işçi eylemleri raporu açıklandı: En az 32 eylem yapıldı

“Yeter, söz işçinin” diyerek 28 Ekim günü kurultayını gerçekleştiren ve içinde alanında uzmanların da yer aldığı çeşitli çalışma grupları kuran Sınıf Tavrı’nın Emek Araştırmaları Komisyonu, aylık, altı aylık ve yıllık aralıklarla, raporlar yayınlama kararı almıştı.

Sınıf Tavrı bu raporların ilkini, “İşçi Eylemleri Takip Raporu” adıyla kamuoyuyla paylaştı.

“Eylemlerin yüzde 69,1’i ücret alamama ya da eksik yatırılan ücretler nedeniyle çıktı”

Rapora göre; Kasım ayı içerisinde 32 farklı eylem kaydedilirken, bu eylemlere toplam 4275 işçi katıldı. Eylemlerin kamu ve özel ayrımı yapıldığında, tüm eylemlerin özel sektörde gerçekleştiği gözlemlendi. Ancak bu eylemlerin bir kısmı kamu-özel ortaklığı çerçevesinde faaliyet gösteren projelerde ya da kamuya çalışan özel sektör çalışanlarında gerçekleştiği ayrıca not edildi. Eylemler nedenlerine göre sınıflandırıldığında, eylem nedenlerinde başı çeken nedenin ekonomik nedenler olduğu görüldü. Eylemlerin yüzde 69,1’i ücret alamama ya da eksik yatırılan ücretler nedeniyle çıktığı gözlemlendi. Ücret nedenli eylemlere 2959 işçi katıldı. Bununla beraber sendikalaştıkları ya da ekonomik kriz nedenli daralma gerekçesiyle işten çıkartılma kaynaklı eylemler ikinci sırada yer aldı. Eylemlere katılanların yüzde 17,9’u işten atılma nedeniyle eylemlere katılırken, kişi sayısı açısından değerlendirildiğinde bu tip eylemlere katılanlar 764 kişi oldu. Grev kararı olarak açıklanan eylemlere katılım yüzde 10 olurken, 427 işçi bu eylemlere katıldı.

“Eylemlere katılan işçilerin yüzde 74,5’i sendikasız”

Raporda dikkat çeken bölümlerden biri de Kasım ayında gerçekleşen eylemlerin kendiliğinden oluşması. Raporda eylemlere katılan işçilerin yüzde 74,5’inin sendikasız olduğu belirtiliyor. Eylemlere katılan tüm işçilerin yüzde 9,0’u Petrol-İş, yüzde 8’i Demiryol-İş, yüzde 2,4’ü Gıda-İş, yüzde 2’si TÜMTİS, yüzde 0,8 Nakliyat-İş, yüzde 0,6 Öz İplik-İş, yüzde 0,4 ise İYİ-SEN olarak kaydedildi. Konfederasyonlar açısından değerlendirildiğinde ise toplam eyleme katılanların yüzde 21,2’si Türk-İş, yüzde 3,4’ü DİSK, yüzde 0,6’sı Hak-İş, yüzde 0,4 ise Bağımsız sendikalar olarak kaydedildi. Öte yandan, sendikalı işçiler arasında konfederasyonların yüzdesi değerlendirildiğinde, Türk-İş yüzde 83,1 ile açık ara önde. DİSK yüzde 13,2 Hak-İş yüzde 2,3 ve yüzde 1,4 ise bağımsız sendika olarak kaydedildi.

(Raporun tamamına ulaşmak için: İşçi Eylemleri Takip Raporu-KASIM 2018)