Simite de zam geliyor: 1 simit 1.75 lira olacak!

İstanbul'da 1.5 liradan satılan simidin fiyatının yüzde 16 artması bekleniyor.

Simite de zam geliyor: 1 simit 1.75 lira olacak!

İstanbul Un-İş Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şaban Özdemir, simitteki başlıca maliyet kalemleri olan un, yağ, pekmez, susam ve işçi ücretlerinde yaşanan fiyat artışları nedeniyle simidin 1.75 TL’den satılmasını teklif ettiklerini kaydetti.

Özdemir, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili komisyonuna teklifimizi yaptık. Kararı bekliyoruz. Susamın yanında un ve yağ fiyatı da arttı. Tüm maliyetler hesaba katıldığında simidin bugün 2 liradan satılıyor olması gerekir” ifadesini kullandı.

SUSAMIN YÜZDE 90’I İTHAL

Un fiyatlarında düzenleme yapılması gerektiğini savunan Özdemir, “Özellikle unda fiyatlar çok esnek. Simidin bugünkü fiyatı 2013’te belirlendi. O günlerde unu 75 TL’den alıyorduk, şimdi 110 TL’den satın alıyoruz. Herkes kendi isteğine göre fiyatı yükseltebiliyor. Durum böyle olunca da, esnafımızın maliyetleri artıyor. Yetkililer, esnafın mağduriyetini gidermek için undaki fiyat artışını kontrol altına almalı” diye konuştu. Özdemir, piyasadan aldıkları susamların yüzde 90’nın ithal olduğunun altını çizdi.

EKİLİ ALAN YÜZDE 70 AZALDI

Susamın fiyat artışının ardında düşen üretim ve ekim alanları yatıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 1988 yılında Türkiye’de 940 bin dekarlık alanda susam ekimi gerçekleşirken, bu rakam 2017 yılında 280 bin 316 dekara düştü.

Ekim alanındaki gerilemeye bağlı olarak, 1988’de 45 bin ton susam üretiminin olduğu Türkiye’de 2017 yılına gelindiğinde ise üretim 18 bin 410 tona indi. 29 yılda susamın ekildiği alan yüzde 70 azalırken, bu dönemde üretim de yüzde 59 oranında geriledi. Üretimin çok düşük seviyelere inmesi iç piyasadaki talebe yetersiz kalırken, çözüm ithalat ile sağlanıyor.