Şimdi de Sütbank vurgunu: "553 inek öldü, üretim durmuştur"

Çiftlik Bank türü toplu vurgun haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Bu kez Sütbank adı altında benzer bir vaka gündem oluşturdu.

Şimdi de Sütbank vurgunu:

Konya’nın Karapınar ilçesindeki ‘DKC Hayvancılık’ adlı şirket, Sütbank sistemindeki üyelerine 553 büyükbaş hayvanın telef olduğu mesajı gönderdi. Şirket hayvanların telef olması nedeniyle üyelerine kar payı vermeyeceklerini söyledi. Mesajı doğrulayan şirket, “Üretime 6 ay ya da 1 yıl içinde yeniden başlayıp ödemelere devam edeceğiz” açıklaması yaparken Sütbank mağdurları suç duyurusunda bulundu.

Konya Karapınar’da kurulu bir çiftliğe yüzlerce kişi para yatırdı. Sütbank adı verilen sistemle üyelerin parası ile aldıkları ineklerin süt parası ödeneceği vaat edildi. Bir yıl kadar önce temeli atılan sistemin, bir ay önce üyelere gönderilen mesajla çöktüğü anlaşıldı. Mesajda “… 533 adet hayvan ölmüştür. Bu sebeple çiftliğimizde üretim geçici süreyle durmuştur” denildi.

Bu mesaj sonrası birçok üye şirket ile temasa geçmeye çalıştı. Aldıkları yanıt “Ödemeleriniz yapılacak” yönünde oldu. Ancak net bir tarih de verilemiyor. Şirketin internet sitesi kapatılırken, DKC Hayvancılık’a üç inek için 21.000 TL para yatıran isimlerden E. Y., “Babam 198.000 TL, kız kardeşimin 112.000 TL, kuzenim 21bin TL, bir arkadaşım ise 7.000 lira yatırdı. Sistem baştan beri bana güven vermemişti ama girdik bir şekilde. Şimdi paramızı nasıl kurtaracağız bilmiyoruz” dedi.

BİN 300 KİŞİ ÜYE

Aralarında, asker, polis, avukatların da olduğu bin 300 kişi sisteme dahil oldu. Bu kişilerden yaklaşık 120 milyon lira toplandı. Üyelere aylık düzenli süt parası ödeneceği vaat edildi. Ancak sistem tıkandı, toplanan paralarla yeni inekler alınacağı yerde, eski üyelerin parası ödendi. Banka kredisi ile kurulan çiftlikte halen 45 işçi çalışıyor.