Şiddet gördüğü eşini öldüren İran'lı kadın, bugün idam edildi

İran'da Zeynep Sekaanvand isimli bir kadın şiddet gördüğü eşini öldürdüğü gerekçesiyle idam edildi.

Şiddet gördüğü eşini öldüren İran'lı kadın, bugün idam edildi

Şerri hukuk kurallarının işlediği İran’da bir kadın şiddet gördüğü eşini öldürdüğü gerekçesiyle islamcı devlet olan İran tarafından bugün hayatına son verildi. Zeynep Sekaanvand isimli kadın tüm çağrılara rağmen idam edildi.

Uluslararası Af Örgütü dün İranlı yetkililere, “Sekaanvand’ın mahkumiyeti derhal feshedilmeli” çağrısında bulunmuştu.

Ruhani iktidarında idam edilerek katledilen 84’üncü kadın

Sekananvand’ın kardeşi bugün öğle saatlerinde kız kardeşinin İran hükümeti tarafından idam edildiği bilgisini Twitter üzerinden paylaştı. İdamın İran Kürdistanı’nın Urmiye şehrinde bulunan merkez hapishanede gerçekleştirildiği belirtildi. Aynı hapishanede en son 4 Temmuz 2018’de başka bir kadın mahkûmun idam edildiği belirtildi. Sekananvand’in, İran Devlet Başkanı Ruhani göreve geldikten bu yana İran’da idam edilen 84’üncü kadın olduğu belirtildi.

Uluslararası İran Kadın Örgütü idamı sert bir şekilde kınarken, uluslararası kamuoyuna İran’daki insani hak ihlalleri konusunda otoritelere baskı yapmaları çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü’nün İran masası da Zeynep Sekaanvand’ın idamına sert tepki gösterdi.

15 yaşında evlendirildi, 17 yaşında tutuklandı bugün ise idam edildi

Uluslararası Af Örgütü, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunucu Direktörü Philip Luther, yaptığı açıklamada, Sekaanvand’ın bugün idam edileceğinden duyduğu endişeyi dile getirmişti. Luther, İranlı yetkililere; idamın durdurulması yönünde çağrı yaparak, “Sekaanvand, 17 yaşındayken tutuklandı ve 15 yaşındayken evlendiği eşini öldürmesi nedeniyle idam cezasına çarptırıldı. Sekaanvand, suçlandığı zaman; bir çocuk olmasının yanı sıra çok adil olmayan bir yasal sürece maruz kalmıştır” demişti.

Sekaanvand’ın 2014 yılında yasal temsile erişimi olmadığı zaman yaptığı ‘itirafları’ geri aldığı son duruşmasına kadar avukatıyla görüştürülmediğini hatırlatan Luther, açıklamasında şu görüşlere yer vermişti:

“Sekaanvand, tutuklanmasının ardından erkek polisler tarafından darp edilerek işkenceye maruz kaldığını söyledi. Sekaanvand’ın mahkumiyeti derhal feshedilmeli ve ölüm cezasına başvurmadan, çocuk adaleti ilkelerine uygun olarak adil bir yargılanma hakkı verilmelidir.”