SGK'dan patronlara prim borcu kıyağı: Taksit yapıldı, faiz düşürüldü

SGK'nin hayata geçirdiği "uyumlu işveren" düzenlemesi ile patronların 12 ayı geçmeyen borçları uygun koşullarda taksitlendirilerek yapılandırılacak.

SGK'dan patronlara prim borcu kıyağı: Taksit yapıldı, faiz düşürüldü

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, SGK’ya borcu olan işverenlerin 12 ayı geçmeyen borçlarının taksitlendirileceğini, 500 bin TL’nin altındaki borçlar için teminat aranmayacağını açıkladı. Prim borçlarının taksitler halinde ödenmesinde yıllık faiz oranı da düşürüldü.

Bakan Selçuk, “iyi niyetli ve yükümlülüklerini yerine getirmesine karşın” elde olmayan nedenlerle bazen primlerini süresinde ödeyemeyen işverenlere bir çok kolaylık getirildiğini ifade ettiğini belirtip düzenlemeden yararlanabilecek “uyumlu işverenler”in tespitinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ne şekilde yapılacağını açıkladı.

Bakan Selçuk konuya ilişkin yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

“Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olanlardan; başvuru tarihi itibarıyla en az 3 yıldır prim ödeme yükümlüsü olmak, Başvuru tarihinden geriye doğru 3 yıla ait aylık prim ve hizmet belgelerini veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini süresinde vermiş ancak borç ödemede hüsnüniyet sahibi olmak, Buna rağmen son 1 yıl içerisinde borçlarını ödeyememiş olmak.”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, açıklamasının devamında “Uyumlu işverenlerimiz aylık taksitler halinde prim borçlarını ödeyebilecek, 60 aya kadar taksitlendirme yapılabilecek” dedi.

500 BİN TL’YE KADAR OLAN BORÇTA TEMİNAT ARANMAYACAK

Önce uyumlu prim borçlularının tespit edileceğini sonrasında ise “çok zor durum” halinin inceleneceğini belirten Bakan Selçuk, “500.000 TL’ye kadar olan borçlarda teminat aranmayacak. 500.000 TL’yi aşan kısım için ise yüzde 25’i oranında teminat alınarak 60 aya kadar tecil ve taksitlendirme yapılabilecek.” dedi.