SETA Direktörü: ABD'yle çalışmayalım demek hakaret olur, Avrasyacılık romantizmdir

SETA Direktörü Yeşiltaş, Türkiye'ye Rusya'ya yöneleceği iddialarına ilişkin "Avrasyacılık romantizmdir Türkiye’de. Jeopolitik bir karşılığı yoktur" dedi.

SETA Direktörü: ABD'yle çalışmayalım demek hakaret olur, Avrasyacılık romantizmdir

Trump yönetimiyle son dönemde ilişkilerin gerilmesiyle birlikte Türkiye’nin ABD’den uzaklaşacağı yorumlarına karşılık AKP’nin “düşünce” kuruluşu  “Siyaset Toplum ve Ekonomik Araştırmalar Vakfı“nın (SETA) Güvenlik Direktörü’nden aksi yönde çıkış geldi.

Star’dan Fadime Özkan‘ın sorularını yantlayan SETA Güvenlik Direktörü Murat Yeşiltaş, “Rusya görmezden gelinemez Türkiye için” derken “Ama Rusya’ya yönelelim, Batıyla, ABD ile çalışmayalım demek stratejinin ve jeopolitiğin tarihine hakaret olur. Avrasyacılık romantizmdir Türkiye için” değerlendirmesinde bulundu.

Yeşiltaş’ın “Türkiye-Rusya ilişkileri her alanda ilerliyor, bu seyir nereye varır?” sorusuna yanıtı şöyle

“Tarihsel olarak büyük bir jeopolitik bagaj var Ruslarla aramızda. Anlaşamadığımız konular anlaştıklarımızdan fazla. Buyurun, Kırım meselesi. Karadeniz’deki güç dengesi Kırımla birlikte aleyhimize değişti. Balkanlar, Güney Kafkasya, Orta Asya, Suriye, Akdeniz, GKRY ile Rusya’nın ilişkileri. Dolayısıyla aceleci davranmamak lazım. Rekabet etmek zorunda kalacağımız hatta bazı konularda karşı karşıya geleceğimizi de hesap etmek lazım. Rusya, şuanda Türkiye’nin ABD ile Batı ile arasının limoni olmasının tadını çıkarıyor. Ama fırtına dindiğinde Rusya ile güçlü ama yalnız olmayacak bir şekilde masaya oturmanız lazım. Ekonomik derinlik çok önemli ama Rusya kaba bir askeri güç, acımasız bir güç kullanma sevdalısı. Bu jeopolitik genlerinde var. Türkiye ise kendini korumak ve savunmak için sadece güce başvuran, istikrar için güçlenmek isteyen bir aktör.

“JEOPOLİTİK KARŞILIĞI YOKTUR”

Buradaki tuzak şu: güç dengesi oyunu oynamak çok zordur. Jeopolitik portföylerinizi sürekli çeşitlendirmeniz ve gücünüz tedrici olarak arttırmanız gerekir. Katar’ı ne kurtardı sizce? Küçük ülke, büyük dış politika! Biz büyük bir gücüz. Rusya görmezden gelinemez Türkiye için. Batı da buna alışacak. Ama Rusya’ya yönelelim, Batıyla, ABD ile çalışmayalım demek stratejinin ve jeopolitiğin tarihine hakaret olur. Avrasyacılık romantizmdir Türkiye’de. Jeopolitik bir karşılığı yoktur. Türkiye bu sistemik krizden yara almadan çıkarsa reel güç statüsüne ulaşacaktır. O zaman kendisi bir eksen olabilir.”