Sermaye 'yeni ekonomi modeli'nden memnun

Sermaye 'yeni ekonomi modeli'nden memnun

Sermaye 'yeni ekonomi modeli'nden memnun

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bugün döviz kurundaki büyük yükseliş eşliğinde ‘Yeni Ekonomi Modeli’ sunumunu yaptı. Toplantının ardından sıcağı sıcağına değerlendirmelerde bulunan patronlar, ‘yeni ekonomi modeli’ne dair memnuniyetlerini dile getirdi.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, piyasa ile uyumlu olan bir programı izlemekten duyduğu memnuniyeti dile getirirken programın teorik temellerinin fazla olduğunu fakat mimari yapısından ve yaklaşımından dolayı iş dünyasının olumlu karşılayacağını söyleyerek  “Özellikle bugünlerde iş dünyasının her zaman baktığı gibi sadece ekonomik parametreler değil, aynı zamanda dış ilişkilerin de mükemmel yürütüldüğü bir süreç yaşamaya ihtiyacımız var. Önümüzdeki günler Türkiye’nin daha iyi rakamlarla baş başa kaldığı bir süreç olmasını diliyorum” değerlendirmelerinde bulundu.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ise, Berat Albayrak’ı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminden tanıdığını belirterek inanç tazeledi. Sabancı “Başarılı bir enerji bakanlığı yapmıştır. Bugün de bize orta ve uzun vadede yeni dönemin, dönüşüm döneminin, neler yapılacağının ana hatlarını verdi. İnanıyorum ki; önümüzdeki dönemde eylül başında OVP (Orta Vadeli Plan) çıktığında hepimiz, daha fazla detaylara hakim olacağız. Ancak duyduğumuz, OVP’nin ön hatları bakanımızın geçmişini de bildiğim için tek tek uygulanacağına, ülkemizin hak ettiği dönüşümü gerçekleştireceğine olana inancımız tamamdır” değerlendirmelerinde bulundu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç istikrar vurgusu yaparak “Umut ediyoruz OVP açıklandığında bunlar birbirini destekleyecek yapılar oluşturacak. Hızlı bir şekilde piyasadaki beklenen istikrarın sağlanması gündeme gelecektir. Bugün yapılan açıklamaların çok değerli olduğunu düşünüyorum. OVP’nin açıklanmasıyla beraber piyasanın daha istikrarlı bir sürece gireceği beklentisi içindeyiz. Türkiye’deki tüm unsurlar, bankalar, iş dünyası, hükümet bu konuda üzerine düşeni yapacak. Bunu boşa çıkarmamız gerekiyor. Ülkemizin bekası her şeyin önünde. İş dünyası olarak tüm diğer aktörlerle beraber bu problemin bir an önce ortadan kalkması için var gücümüzle çalışmak durumundayız’‘ yorumunu yaptı.

Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir ise yabancı yatırımcıların bu açıklamayı beklediğini söyleyerek görüşlerini şöyle dile getirdi: “Bakan, kısa vadeli yapılması gereken Merkez Bankası bağımsızlığı, sermaye piyasası araçlarının çeşitlendirilmesi, yapısal reformlar konusunda da çok kararlı olduğunu belirtti. Çok iyi oluşturulmuş bir program. Önemli olan şimdi bunları uygulamak. Bizler özel sektör olarak Türk yatırımcılar ve yabancı ortakları olan firmalar olarak tüm programa destek vereceğiz. Bakanı çok kararlı gördüm ve çok iyi bir çalışma sundu.

Bugün piyasalardaki dalgalanmanın çok çeşitli nedenleri var. Yabancı yatırımcılar da bu açıklamayı bekliyordu. Zaten likidite çok az. Bence bundan sonraya bakmak lazım. Programın uygulanmasıyla tekrar Türk lirasının değer kazanacağını düşünüyorum. Uzun vadede yine yabancı yatırımcılar bu programa destek verecektir”