Sermaye devletinin katliamı: Maraş...

19-26 Aralık 1978 tarihleri arasında devlet destekli ülkücü çetelerin ve dinci-gericilerin düzenledikleri komplolarla Maraş'ta yaşayan Alevi yurttaşları katleden zihniyetin siyasi temsilcileri bugün hala iktidar koltuğunda...

Sermaye devletinin katliamı: Maraş...

12 Eylül 1980 faşist darbesinden iki yıl önce, 1978 yılının Aralık ayında devlet eliyle sola karşı tırmandırılan milliyetçilik ve gericilik sonucu Maraş Katliamı yaşanmış, hemen akabinde 11 kentte sıkıyönetim ilan edilmiştir. Benzer senaryoların Sivas ve Çorum’da da sahnelenmesine baktığımızda, Maraş’ın 12 Eylül’e giden yolu açmak amacı güdüldüğü anlaşılan provokasyonların öncüsü ve en kapsamlısı olduğu açıkça görülebilir.

Maraş’ta yedi gün süren olaylar sırasında resmi rakamlara göre 120 Alevi yurttaşımız katledilmiş, Alevilere ait 200’ün üzerinde ev yakılmış, 100’e yakın işyeri tahrip edilmiştir. Alevi kaynaklara göre 500’e yakın insanın yaşamını yitirdiği, binlercesinin yaralandığı ve kalıcı sakatlıklara uğradığı, kadınlara tecavüz edilip çocuklar ve yaşlıların öldürüldüğü insanlık dışı olaylar tarihe büyük bir kara leke olarak geçmiştir.

1991 yılına dek süren Maraş Katliamı Davası’nda 804 kişi yargılanır ve çeşitli cezalar verilir. Dosya, Yargıtay’ın bozma kararının ardından, 1991’de yeni çıkarılan Terörle Mücadele Yasası’na dayanarak kapatılır. Katliamın tertipçileri ve failleri, böylece cezasız bırakılmış olur. Davanın bir numaralı sanığı Ökkeş Kenger beraat ettirilirken, beraatinin ardından Şendiller soyadını alır ve ilerleyen yıllarda da Refah Partisi’nden 19. Dönem Kahramanmaraş Milletvekili seçilir, hatta Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeliğine bile getirilir. O dönem katliamın müdahil avukatları Ceyhun Can 10 Eylül 1979’da, Halil Sıtkı Güllüoğlu 3 Şubat 1980’de ve Ahmet Albay 3 Mayıs 1980’de öldürülmüştür.

Ökkeş Kenger ise hâlâ katliamın sanığı değil, tanığı olarak servis edilip, ülke sağının aklanması operasyonunda önemli bir figür olarak varlığını koruyor.

Bu yıl Maraş Katliamının 40’ıncı yıl dönümündeyiz. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl benzeri provokasyonların önüne geçilmesi amacıyla Meclis bünyesinde bir araştırma komisyonunun kurulması talep edilerek önerge verilmiş, ancak önerge ‘katliam’ ifadesi içermesi nedeniyle dönemin AKP’li Meclis Başkanı İsmail Kahraman tarafından reddedilmişti.

Bunun yanında katliamın yıldönümüne sayılı günler kala Valilik anma, yürüyüş, basın açıklaması ve benzeri tüm etkinlikleri 12 Ocak 2018 tarihine kadar da yasakladığını duyurmuştu.

19-26 Aralık 1978 tarihleri arasında devlet destekli ülkücü çetelerin ve dinci-gericilerin düzenledikleri komplolarla Maraş’ta yaşayan Alevi yurttaşları katleden zihniyetin siyasi temsilcileri bugün hala iktidar koltuğunda…

Maraş Katliamı dosyası da sessizce kapatılmış bulunuyor.

Tıpkı Sivas Katliamı davasının zaman aşımından düşürülmesi gibi…