"Sermaye çarkların kırılmasını istemiyor"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem'in yazısı, başkanlık sisteminin hayata geçmesinin sermaye sınıfı için önemini ortaya koydu.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, 24 Haziran seçimlerinde parlamenter sisteme geçişi vaat etmenin “çarkları geriye döndürmek” olacağını, bunu da sermayenin kabul etmeyeceğini belirtti.

“25 Haziran sabahı Türkiye, seçim sonucu ne olursa olsun, yeni bir sisteme uyanacak ve her şey otomatik olarak değişmeye başlayacak.” diye yazan Cemil Ertem, “Başta devlet bürokrasisi olmak üzere, yasama, yürütme ve yargı organları bu yeni döneme kendilerini uydurmaya çalışacaklar. Bu durumda, inatla eskiye döneceğiz diyen birileri iktidara gelirse, başta ekonomi olmak üzere, her alanda çarklar yalnız durmakla kalmayacak, geriye de dönmeye çalışacak ve öyle ki, şimdiye değin büyük bir istimle dönen çarklar, geriye dönmek için, dişlilerini de kırmaya başlayacak!” ifadelerini kullandı.

Bu büyük riski sermayenin göze alamayacağını yazan Ertem, “Kaldı ki riskten öte, geriye dönmek, bütün bu kesimlerin hem kısa vadeli hem de uzun vadeli çıkarlarına terstir.” dedi. Ertem başta CHP olmak üzere parlamenter sisteme dönüşü vaat eden partilerin “bu irade”yi okuyamadıkları için seçimi de bugünden kaybettiklerini öne sürdü.