'Erdoğan'ı ABD çıkarları için Türkiye aleyhtarı olanlar bile beğendi'

Habertürk'ün Washington temsilcisi Serdar Turgut, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Buenos Aires'teki G-20 Zirvesi'ndeki temaslarının ve açıklamalarının Washington'daki yansımalarını "Uzun zamandır bu kadar coşkulu ve mutlu bir yazı yazamıyordum. " diyerek yazdı.

'Erdoğan'ı ABD çıkarları için Türkiye aleyhtarı olanlar bile beğendi'

Habertürk‘ün Washington temsilcisi Serdar Turgut, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Buenos Aires’teki G-20 Zirvesi’nde temaslarını ve açıklamalarını yere göre sığdıramazken, Erdoğan’ın zirvenin “ihtiyaç duyulan akil oyuncusu” olduğunu ve Washington’da “ABD çıkarları gerektiğinde en Türkiye karşıtı olanlar”ın dahi böyle konuştuğunu öne sürdü.

“Washington’dan uzun zamandır bu kadar coşkulu ve mutlu bir yazı yazamıyordum. Bugün bunu yapmak imkanını bana verdiği için, bu zirve için çok emek vermiş ve yorulmuş olan Başkan Erdoğan ve adamlarına çok çok müteşekkirim.” ifadelerini kullanan Serdar Turgut, “G-20 zirvesinin en prestijli ülkesi” başlıklı yazısında, zirvede “diplomatik incelikler”in hiç bir zaman elden bırakılmadığını, ancak hemen her ülkenin birbiriyle kırılma noktasına hızla yaklaşmakta olan sorunlarının olduğunu belirtirken, Erdoğan için “Bu toplantının, makul düşünceleri otaya koyacak, sorunları sakin tartışma yörüngesine kaydıracak bir akil oyuncuya ihtiyacı vardı. Toplantı bittikten sonra görüldü ki bunu Başkan Erdoğan gerçekleştirmiş.” diye yazdı.

“SERT YAPMAMIŞ” ÖVGÜSÜ

Erdoğan’ın “Türkiye’nin ulusal güvenliği açısından sert çıkılması gereken konularda bile tavrını uluslararası diplomasiyi ve hukuku göz ardı etmeden hep makul ve bilge tavırla anlattığı“nı belirten Turgut, “Türkiye’nin en tavizsiz olduğu Fırat’ın doğusu ve Doğu Akdeniz konularında bile Başkan Erdoğan makul ve adil çözüm yollarının aranması yollarını açık tutmuş. Hangi konuyu alırsanız alın global ticaret, mülteci sorunları sürdürülebilir adil kalkınma, Kaşıkçı olayı, terörle mücadele hangi konu gündemde olursa olsun elinde çok iyi dosyalar bulunan ve konulara çok hazırlanmış olan Başkan Erdoğan zirvenin akil lideri konumunda olmuş.” ifadelerine yer verdi.

“TÜRKİYE ALEYHTARLARI BİLE…”

Erdoğan’ın işbirlikçiliğini övdüğü yazısına gelecek eleştirilere karşı da “Şimdi doğal olarak sen bu yazıyı milliyetçi duygularla yazıyorsun değerlendirmen de objektif değil diye düşünenleriniz olacaktır. Evet bu duygularım da var evet vatan sevgisiyle de yazıyorum bunları” diye yanıt veren Turgut, “Ama bir de şu da var;” diyerek Erdoğan’ın ve AKP yönetiminin ABD’nin çıkarları açısından nereye oturduğunu şu ifadelerle yazdı:

“Washington’da Türkiye’nin önemini bilen ve Türkiye ile Amerika’nın ilişkisinin iyi olmasını isteyen ve bunun Amerika’nın ulusal güvenliği açısından gerekli olduğunu söyleyen insanlar da var. Bunların çoğu yıllardır Türkiye’yi takip ediyorlar. Çoğunu yaklaşık 30 yıldır tanırım.

Açıkça söyleyeyim ABD çıkarları gerektiğinde Türkiye aleyhine tavırlar alanları da olmuştur aralarında.

Ama onlar bile G-20 toplantısı hakkında değerlendirme yaparken Türkiye hakkında bu yazıda yazdığım gibi konuşuyorlar.”