Şemdinli'de iki çobana işkence iddiası: Barolar bölgeye gidiyor

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde yine işkence iddiaları gündeme geldi.

Şemdinli'de iki çobana işkence iddiası: Barolar bölgeye gidiyor

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde yine işkence iddiaları gündeme geldi. Altunsu (Şapatan) köyünün ardından bu kez Yufkalı köyü Binahare Mezrası yakınlarında koyunlarını meraya götüren Nasır Taş ile Ramazan Aktaş adlı çobanların askerlerce dövüldüğü iddiası araştırılıyor.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde işkence iddialarına yenisi eklendi. Geçen yıl 5 Ağustos’ta Altınsu (Şapatan) köyünde 36 köylünün yaklaşık 1 saat cop, silah dipçiği, paspas sapı, kısa kesilmiş hortum ve demir çubuklarla dövülerek işkence görmesiyle ilgili haberlerin medyaya yansımasının ardından başlatılan soruşturmada 1 polis açığa alınırken, 16 Mayıs’ta yine aynı köyde Temer Şengül ve Mehmet Ali Avcı’nın polislerce evlerinin basılarak darp edildiği iddiaları medyaya yansımıştı. Bu kez Şemdinli’ye bağlı Yufkalı köyü Binahare Mezrası yakınlarında koyunlarını meraya götüren Nasır Taş ile Ramazan Aktaş adlı çobanların askerlece dövüldüğü iddiaları gündeme geldi. İki köylünün olay yerine gelen akrabaları tarafından Şemdinli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı Aktaş’ın ilk tedavisinin ardından taburcu edildiği, Taş’ın ise hastanede müşahade altında tutulduğu belirtildi.

Cumhuriyet’in haberine göre, gazeteye konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, olayla ilgili jandarma tarafından soruşturma başlatıldığını belirterek, Diyarbakır ve hakkari Barosu’nun yarın köyde inceleme yapacağını açıkladı. Özmen, “Hadiseye ilişkin yarın (bugün) Şemdinli’ye giderek ailelerle görüşeceğiz. Olayın ayrıntıları ve soruşturmanın seyrine ilişkin Diyarbakır Barosu ve hakkari Barosu olarak bilgi alacağız. Jandarmada tahkikak evrakı olduğu yönünde bilgi aldık ama henüz içeriğine ilişkin bilgi sahibi değiliz. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS), Anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu hukuki sözleşmelerde işkence yasağı var. Hem işkencenin önlenmesi için adli ve idari terbirlerin alınması hem de işkence vakalarıyla ilgili faillerin yargı önüne çıkarılarak işkence vakalarının önlenmesi yükümlülüktür” dedi.

Hakkari Barosu’ndan yapılan yazılı açıklamada ise, “Baromuz avukatları olayı öğrenir öğrenmez olayın takipçisi olmuşlardır. İşkence gördüklerini belirten vatandaşlarla ve aileleriyle görüşmek suretiyle hukuki yardımda bulunmuşlardır. hakkari Valiliği ile yapılan görüşmede, olayın üzerinde hassasiyetle durulduğu ifade edilmiştir. aüsal mevzuat ve uluslararası sözleşmelerin ilgili maddeleri karşısında yetkili mercileri göreve davet ediyoruz. Hakkâri Barosu olarak, olayın sonuna kadar takipçisi olacağız” denildi.