Seçimler iptal mi olacak?

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, AYM'nin CHP'nin seçim yasasıyla ilgili iptal istemiyle açtığı davada seçimlerin iptali kararı verilebileceğinin konuşulduğunu öne sürdü.

Seçimler iptal mi olacak?

Anayasa Mahkemesi (AYM), yarın CHP’nin seçim yasasıyla ilgili iptal istemiyle açtığı davayı esastan görüşmeye başlayacak. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi’nin iddiasına göre kulislerde AKP’nin AYM’ye seçimi iptal ettirebileceği konuşuluyor.

AYM Genel Kurulu, yarın siyasi partilerin seçim ittifakı yapmalarına olanak tanıyan yasanın bazı maddelerinin iptali talebini esastan görüşerek karara bağlayacak. 24 Haziran’daki çifte seçim öncesi kritik önem taşıyan başvuruda iptali istenen maddeler arasında, mühürsüz oyların geçerli sayılması, seçmenin ihbarıyla sandık başına kolluk güçlerinin gelebilmesine imkân tanıyan düzenlemeler de bulunuyor. CHP’nin başvurusunda ittifak kısmının iptaliyle ilgili herhangi bir talepte bulunulmuyor.

Selvi’nin “Seçimler iptal olacak mı?” başlığıyla yayımlanan yazısının bir bölümü şöyle:

“CHP başvurusunda 29 başlıkta hem iptal hem de yürürlüğün durdurulmasını talep ediyor. Her maddede iptal istemi ve yürürlüğün durdurulması için birlikte ya da ayrı ayrı karar vermesi bekleniyor.

Bu aşamada Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı önemli olacak. İptal başvurusunu yapan CHP. Herhalde CHP’ye başvuruyu Erdoğan yaptırmadı. Ama kulislerde, iktidar Anayasa Mahkemesi’ne seçimleri iptal ettirecek diye bir söylenti dolaşıyor.

İPTALLE İLGİLİ HUKUKİ BOYUT

Bir, Anayasa Mahkemesi iktidarın talimatına göre çalışmıyor. Mehmet Altan ve Şahin Alpay kararında da görüldüğü gibi tam aksine iktidarın istemediği kararlar alabiliyor. İki, iptal başvurusunu yapan CHP. Herhalde CHP’ye başvuruyu Erdoğan yaptırmadı. Ayrıca Anayasa Mahkemesi üyelerinin hukuka olan bağlılığına inanıyorum. Buna rağmen işin hukuki boyutunu anlamak için Anayasa hukukçularıyla konuştum.

“Anayasa’nın 77. maddesine göre seçim kararını Meclis alabiliyor. Seçimlerin yönetim ve denetimi ise Anayasa’nın 77. maddesine göre sadece Yüksek Seçim Kurulu’na verilmiş. Anayasa Mahkemesi’nin seçimleri iptal etme ya da yenileme gibi bir yetkisi yok. Çünkü Anayasa’nın 153. maddesinde Anayasa Mahkemesi için, “Kanun koyucu gibi hareketle, yeni bir uygulamaya yol açacak şekilde hüküm tesis edemez” diyor. Kendisini Meclis ya da YSK yerine koyamaz.

Yine de Anayasa Mahkemesi’nden iptal kararı çıktığında ne olacak? Perşembe gününden sonra seçimlere 24 gün kalıyor. Bu durumda seçimler nasıl yapılacak, iptali söz konusu olur mu? Öncelikle gerekçeli kararın görülmesi gerekiyor. Hukukçular, YSK’nın ilke kararlarıyla boşluğu dolduracağını ve seçimlerin yapılmasını sağlayacağını savunuyorlar.

Yine de seçimlerin iptali söz konusu olur mu derseniz? Kime sorduysam olmaz dediler ama burası Türkiye, dikkatli izlemekte yarar var.”