Şekerin peşkeşi halktan gizlenecek

AKP'nin büyük tepkiye rağmen özelleştirme kararından vazgeçmediği şeker fabrikalarında 'açık ihale' yöntemini izlemeyeceği öğrenildi.

Şekerin peşkeşi halktan gizlenecek

Hükümet’in, özelleştirilmesine karar verdiği 14 şeker fabrikasını daha önce olduğu gibi herkesin gözü önünde açık ihale yöntemiyle değil, kapalı kapılar ardında yapılacak “pazarlık” usulüyle satacağı ortaya çıktı.

Özelleştirme şartnamesine göre şeker fabrikalarını satın alacak olan şirketler önce tekliflerini kapalı zarfla komisyona verecek. Daha sonra her bir teklif sahibi ile kapalı ortamda tek tek pazarlık görüşmesi yapılacak. Komisyon eğer gerekli görürse teklif sahiplerini açık artırmaya alacak. Gerek görmezse, pazarlıkta çıkan teklifler üzerinden ihale sonuçlandırılacak. Komisyon aksine karar vermediği sürece ihale kamuoyuna kapalı yapılacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), geçmiş yıllarda birçok kamu kurumunun ihalesini, televizyonlardan da canlı yayınlanan açık artırma yöntemiyle gerçekleştirmişti.

Kamuoyunda büyük tepkilere neden olan şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde ise önceliğin şirketlerle kapalı ortamlarda, ayrı ayrı yapılacak pazarlık görüşmelerine verilmesi dikkat çekti.

http://gazetemanifesto.com/2018/02/22/yerlilik-buraya-kadarmis-akpden-patronlara-seker-gibi-ozellestirme/

http://gazetemanifesto.com/2018/03/01/ziraat-muhendisleri-odasi-seker-fabrikalari-iktidar-eliyle-zarar-ettirildi/