Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi protesto edildi

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi Alpullu Şeker Fabrikası’nda protesto edildi.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi protesto edildi

AKP hükümetinin satışa çıkarmayı planladığı 14 şeker fabrikasından biri olan Kırklareli’nin Babaeski ilçesine bağlı Alpullu beldesindeki Alpullu Şeker Fabrikası’nda protesto düzenlendi.

Fabrika önündeki protesto eylemine CHP Genel Başkan Yardımcı Veli Ağbaba, İstanbul Milletvekilleri Mahmut Tanal, Ali Şeker, Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Edirne milletvekilleri Erdin Bircan ve Okan Gaytancıoğlu, Kırklareli milletvekilleri Turabi Kayan, Vecdi Gündoğdu, Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ve bölge belediye başkanlarıyla yaklaşık bin kişi katıldı.

“Özelleştirme yapılacaksa kooperatiflere devredilsin”

İzmir Marşı’nın söylendiği protestoda kadınlar ellerinde, “14 kale daha düşmesin, Alpullu satılmasın” yazılı pankart taşıdı. Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ramis Özgen, fabrikanın satılmasına karşı çıktıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

“Türkiye’nin satışa çıkarılan 14 fabrikasında eylem yapmaya başladık. Özelleşme yapılacaksa doğrusu yapılsın. Doğru kişilere teslim edilsin. Avrupa’da kooperatiflere devredildi. Türkiye’de bir Amerikan firmasına satılacak. Bu fabrikayı sattırmayacağız.”

“İnek yabancı saman yabancı, ayrana ‘yerli’ diyorlar”

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise AK Parti iktidarının 60 milyar dolarlık özelleştirme yaptığını belirterek, şöyle konuştu:

“Sattıkları tam 60 milyar dolar. Sonra çıkıp ‘Bir çivi mi çaktın?’ diyor ya, bunlara söylenecek tek bir söz var, siz nankör mirasyedisiniz. Türkiye artık kendine yetebilen ülkelerden biri değil. Bugün artık mercimeğini, fasulyesini, bezelyesini, ineğini, samanını dışarıdan alan Türkiye var. İnek yabancı, saman yabancı sonra da utanmadan ayrana yerli ve milli içki diyor. İnek ithal, saman ithal ayran nasıl yerli, milli oluyor?”

“Belediye olarak satın almak istiyoruz”

Protesto eyleminin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, özelleştirme listesine alınan Alpullu Şeker Fabrika’nı belediye olarak satın almak istediğini açıkladı. Halebak, şöyle dedi:

“Bugün burada bir Cumhuriyet mirasının önündeyiz. Tüm taraflar geldi, tepkilerini gösterdi. Şeker fabrikası satılmak isteniyor, ‘Halkın malı satılamaz’ dedik, eyvallah ama maalesef günümüzde iktidar, halkın malı, yerli demeden her şeyi satıyor. Satıyorsa yapılacak tek bir şey var. Ben Atatürk’e inanan, onun değerlerine güvenen, Cumhuriyet’e inanan biri olarak Lüleburgaz Belediye Başkanı olarak halkın malını, tekrar halka teslim etmek istiyorum. Alpullu Şeker Fabrika’nı satın almak istiyorum. Param var. Bunun bedelini ödemeye hazırım, üreticiler burada, köylü burada, tüketiciler burada, bütün taraflar burada. Ben de maddi kaynaklarımla eğer satılıyorsa bu mirası alıp tekrar halka vermek istiyorum. Alpullu Şeker Fabrikası’nı satın almak istiyorum.”