Şeker fabrikaları kimlere 'ikram' edildi?

AKP'nin halka kulak tıkayarak yağmaya açtığı şeker fabrikalarını alan şirketlerle bilgiler şaşırtmıyor.

Şeker fabrikaları kimlere 'ikram' edildi?

Kamuya ait en önemli varlıklardan şeker fabrikaları büyük tepkiye rağmen AKP’nin kararıyla bir bir satılırken, alıcı firmalarla ilgili çarpıcı bilgiler ortaya çıktı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın”Devletin sırtında yük ve zarar ediyor” yalanıyla satışına bizzat öncülük ettiği fabrikalardan şimdiye kadar ihaleye çıkarılanların ikisi Rizeli bir aile şirketine, biri AKP’den aday olmuş bir patrona, diğeri ise hakkında detaylı bilgi ortaya çıkarılamayan bir şirkete gitti.

KİM BU TUTGU?

Haraç mezat yapılan satışların ilk etabında geçtiğimiz cuma günü Kırşehir şeker fabrikası için bir ihale düzenlendi. Kırşehir Şeker Fabrikası için 11 firma teklif verirken, ihaleyi Tutgu Gıda Turizm İnşaat İmalat İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. kazandı.

Fabrikayı 325 milyon liraya devletten satın alan şirketin geçmişine bakıldığında kurulduğundan bu yana geçen 5 yıl içerisinde hiçbir faaliyetinin olmadığı görülüyor. İnternet sitesi dahi olmayan şirketin sahibinin İsmail Doğan isimli biri olduğu belirlenirken, Doğan’ın tam olarak ne iş yaptığı da bilinmiyor. 300 bin lira sermaye ile kurulan şirketin 5. Yılında 325 milyon liralık satın almaya imza atması da ayrıca dikkat çekiyor. Tüm bu soru işaretleri, Tutgu Gıda’nın ‘paravan firma’ olduğu şüphesine yol açıyor.

İşte şirketin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgileri:

BOR VE YOZGAT: KARAKAN KARDEŞLERE İKRAM…

Bor ve Yozgat Şeker Fabrikaları da Doğuş Çay olarak bilinen Doğuş Yiyecek İçecek A.Ş.’ye satıldı. Bor Şeker Fabrikası’nı 336 milyona, Yozgat Şeker Fabrikası’nı 275 milyona alan Doğuş Çay, aile şirketi olarak kurulmuş ve AKP’li yıllar ile birlikte semirmiş bir firma olarak öne çıkıyor. Şirketin yönetim kadrosunun 1 numarasında Süleyman Karakan, başkan yardımcısı olarak kardeşi Alpaslan Karakan, yönetim kurulu üyeleri olarak ise kızı Harika Karakan ve Bilge Kaan Karakan bulunuyor.

Son olarak 2013 yılında Kraft Gıda’nın tamamını satın alıp cips işine de giren şirket, internet sitesindeki tanımıyla “hayır işleri” kapsamında 2006 yılında kurulan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin tüm inşaat ve diğer giderlerinin de masraflarını üstlenmişti.

ÇORUM ŞEKER: DOĞRUDAN AKP’Lİ PATRONA…

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı ihale ile peşkeş edilen dördüncü fabrika olan Çorum Şeker Fabrikası ise 528 milyon lira bedel karşılığında Safi Holding’e ait Safi Katı Yakıt’a gitti.

Şirket 2014 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait Derince Limanı’nın 39 yıl süreyle “işletme hakkının verilmesi” yöntemiyle özelleştirme ihalesini 543 milyon dolarla kazanmıştı.

Holdingin yönetim kurulu üyesi Sinan Atakan Safi, daha önce AKP’nin Beyoğlu İlçe Teşkılatı’nda yönetici olarak görev almıştı. Safi, 2009 yerel seçim öncesinde AKP’den Beyoğlu Belediye Başkan Aday Adayı da olmuştu.

http://gazetemanifesto.com/2017/08/09/akp-ve-erdoganin-emperyalizm-usakligi-seruveni-5-ozellestirmeler-tupras-telekom-tekel-petrol-ofisi/

http://gazetemanifesto.com/2018/02/22/yerlilik-buraya-kadarmis-akpden-patronlara-seker-gibi-ozellestirme/