Seçim yasakları Erdoğan'a uğramayacak!

YSK'nın başbakan, bakan ve vekilleri kapsayan yasaklar listesinde 'AKP Genel Başkanı' sıfatı taşımasına rağmen Tayyip Erdoğan yer almıyor.

Seçim yasakları Erdoğan'a uğramayacak!

24 Haziran seçimleri öncesi YSK’nın seçim kampanyaları süresince uygulanacak yasaklarına göre adaylar, makam araçları ile propaganda gezileri düzenleyemeyecek.

Bu kural, sadece başbakan, bakan ve milletvekillerini kapsayacak. Yasak kararı şöyle:“Başbakan ve bakanlarla milletvekillerinin yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezilerini makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapmayacaklar. Bu maksatla yapılan gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalar ile törenler yapılamayacak ve resmi ziyafetler verilemeyecek.”

‘AKP GENEL BAŞKANI’ AMA…

YSK kararına göre, başbakan, bakan ve milletvekilleri, seçime 1 hafta kala makam araçlarını kullanamıyor. Ancak cumhurbaşkanı ‘milletvekili’ olmadığı gerekçesiyle, bu yasak kapsamında sayılmıyor. Bu durumda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘AKP Genel Başkanı’ olmasına karşın, ‘Cumhurbaşkanı’ sıfatıyla havuzdaki uçak, helikopter ve makam araçlarından seçim gününe kadar yararlanabilecek.

Sözcü’den Ali Ekber Ertürk‘ün aktardığına göre, devlete ait olan uçak havuzunda 12 uçak ve 3 helikopter bulunuyor. Bunları, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı ve başbakan yardımcıları kullanabiliyor. Bunların yanı sıra başbakan ve bakanlara ait 26 Mercedes marka lüks makam aracı bulunuyor.

RESMİ ARACA SİVİL PLAKA TAKIYORLAR

18 Meclis Komisyon’un AKP’li başkanları, AKP’li 13 Meclis Başkanlık Divanı üyesi ve 5 AKP grup başkanvekili ile 800 AKP’li belediye başkanının makam araçları da 24 Haziran seçimlerine 1 hafta kalaya kadar AKP’nin emrinde olacak. Yasak, seçimlere 1 hafta kala başlamasına rağmen, iktidar mensuplarının makam araçlarına genelde sivil plaka takıldığı için “hülle” yoluyla yasak da deliniyor.