SDG, kendisine bağlı Arap grubunu Rakka'dan çıkarıp liderini esir aldı

SDG ile kendi şemsiyesi altında Araplardan oluşan Rakka Devrimcileri Tugayı (Suvar Rakka) arasındaki çatışmalar sonucunda, SDG Rakka Devrimcileri Tugayı'nı kentten çıkardı.

SDG, kendisine bağlı Arap grubunu Rakka'dan çıkarıp liderini esir aldı

YPG’nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) IŞİD’den kurtarıp kontrollerine aldıkları Rakka’da Araplarla yaşadığı gerilim, yeni bir evreye girdi.

SDG ile kendi şemsiyesi altında Araplardan oluşan Rakka Devrimcileri Tugayı (Suvar Rakka) arasındaki çatışmalar sonucunda, SDG, Rakka Devrimcileri Tugayı’nı kentten çıkardı.

SDG’nin 2 gün önce 3.000 savaşçıyla Rakka’ya girerek Suvar Rakka’yı kentten çıkardığı, operasyon nedeniyle kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildiği belirtildi.

Çatışmalar sonucunda Rakka Devrimcileri Tugayı’nın lideri Ebu İssa ile 2 oğlu ve savaşçılarının SDG’ye teslim olduğu, bunların Eyn İssa’da hapiste tutulduğu öğrenildi.

Sputnik’ten Hikmet Durgun’a konuşan Rakka Sivil Meclis Eşbaşkanı Halit Berkel, Rakka’nın SDG tarafından Suvar Rakka’dan temizlendiğini söyledi.

Berkel şöyle konuştu:

”SDG güçleri halkın şikayetleri sonucunda Suvar Rakka ve IŞİD’le bağlantılı çeteleri kentten çıkarttı. Halk bu operasyondan memnun oldu. Halk, operasyonda SDG’ye yardımcı oldu. Rakka halkı bu çeteleri istemiyordu. Halk bu operasyon nedeniyle sevinçlidir. Operasyon sırasında hiçkimseye zarar gelmedi. Suvar Rakka lideri Ebu İssa ile savaşçıları SDG’ye teslim oldu.”

”Operasyon nedeniyle Rakka’da OHAL ilan edilmişti. Ancak operasyonun bitmesiyle OHAL kaldırıldı.”

Ancak daha önce sık sık Rakka’dan yerel Arap halkla SDG arasında huzursuzluk yaşandığına dair haberler geliyordu.

SDG ile çatışan Suvar Rakka’nın yerel halka ”YPG’ye karşı bizi destekleyin” çağrısı yaptığına ve sivillerin de YPG’nin çekip gitmesi için protesto düzenlediğine dair videolar paylaşılmıştı.

Rakka’dan çıkarılmasının ardından Suvar Rakka sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, ABD’ye çağrıda bulunuldu, SDG’nin kendilerine karşı yürüttüğü operasyonun ABD tarafından durdurulması istendi.

Kobani’de YPG ile birlikte IŞİD’e karşı savaşan ve bin savaşçısı olan Suwar Rakka (Rakka Devrimcileri) Örgütü Rakka’nın IŞİD’den alınması operasyonuna katılmıştı.