ABD'li rahip Brunson'a tahliye kararı

Rahip Andrew Brunson davasında savcı adli kontrol kararının kaldırılması istedi. Mahkeme, savcının talebi doğrultusunda karar vererek Brunson hakkında tahliye kararı verdi.

ABD'li rahip Brunson'a tahliye kararı

Türkiye ile ABD arasında gerilime neden olan ve günlerdir gözlerin çevrili olduğu Rahip Andrew Brunson davasında bugün kararın açıklandı

İki buçuk aydır ev hapsinde olan Brunson davasının karar duruşmasında tanıkların dinlenmesinden sonra savcı  mütalaasını açıkladı. Brunson hakkında adli kontrol kararının kaldırılmasını istedi. Adli kontrolün kaldırılması Brunson’un ev hapsinin son bulması anlamına da geliyor.

Ayrıca Brunson için “örgüte üye olmak” suçundan 10 yıla kadar hapsi istendi.

BRUNSON’UN SAVUNMASI

Brunson ise verdiği ifadede, “Ben masum bir insanım. Türkiye’yi seviyorum. Beraatimi istiyorum” dedi. Mahkeme heyeti, karar ya da ara karar için duruşmaya ara verdi.

Birçok yerli ve yabancı basın kuruluşu da salonun dışında mahkemeden çıkacak kararı bekliyor.

SERBEST BIRAKILDI

Karar açıklandı. Mahkeme heyeti, Brunson’ın tahliyesine karar vererek, yurt dışına çıkış yasağını da kaldırdı. Ayrıca Brunson, 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası aldı.

JET HIZIYLA GİTTİ

Ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı kaldırılan Rahip Brunson konvoy eşliğinde adliyeden ayrıldı. Brunson’ın kısa bir süre sonra da Reuters’in son dakika haberine göre, ABD’ye gitmek üzere uçağa bindiği öğrenildi.

Andrew Brunson’ın tahliye haberi gelir gelmez, ABD’den İzmir’e gelen bir özel uçağın Brunson’ı almak için beklediği belirtilmişti.

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, karar öncesidün yaptığı açıklamada “Bakan Pompeo’nun da belirttiği gibi Brunson’ın serbest bırakılması doğru ve insani olan şeydir. Umuyorum ki o ve eşi ABD’ye dönerler. Bu, ABD-Türkiye ilişkilerinin ilerlemesi için de önemli bir adım olur.” değerlendirmesinde bulunmuştu.