Sarraf-Atilla davasında jüri yeniden toplandı

İran’a yönelik ABD yaptırımlarının ihlali suçlaması ile ilgili, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın tek sanık olarak yargılandığı davada, jüri karar için bugün yeniden toplandı.

Sarraf-Atilla davasında jüri yeniden toplandı

İran’a yönelik ABD yaptırımlarının ihlali suçlaması ile ilgili, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın tek sanık olarak yargılandığı davada, jüri karar için 

İran asıllı işadamı Rıza Sarraf’ın 7 gün süren ifadelerinin de yer aldığı duruşmalar geçtiğimiz ay sona ermiş, 22 Aralık’ta sona eren duruşmaların sonrasında 12 kişilik jüri heyeti kara için toplanmıştı. Ancak Noel tatilinin başlamasına kadar geçen sürede jürinin karara varamaması nedeniyle değerlendirmeye 3 Ocak’a kadar ara verilmişti.

Karar için jürinin oybirliği şartı gerekiyor. Kararın belirlenmesi için ise bir süre sınırlaması bulunmuyor.

Davada sadece sanık Mehmet Hakan Atilla ve tutuklu tanık Rıza Sarraf hakkında karar çıkacak. ABD yargı sisteminde gıyabi yargılama olmadığı için, eski Maliye Bakanı Zafer Çaglayan’ın da aralarında olduğu “firari sanık” statüsündek, 7 kişi hakkında hüküm verilmeyecek.

Jüriden “suçsuz” kararı çıkarsa sanıklar serbest bırakılacak ancak sanıkların “suçlu” olduğu sonucuna varılırsa, yapılacak yeni bir duruşmada yargıç verilen cezaları açıklayacak. Jürinin kararına bağlı olarak bu duruşmanın Ocak ayı sonunda yapılması bekleniyor

Canlı Blog (Adam Klasfeld aktarıyor)

18.32: Jüri üyeleri bir not gönderdi. Notta, “Yargıç Berman, yeni yılınız kutlu olsun! Sanığı bütün ithamlardan değil de bazı ithamlardan suçlu bulursak ne olur? Bize bir karar formu daha verebilir misiniz?” yazıyor.

18.45: Jüri üyelerine özetle “Müzakereye devam edin” mealinde bir yanıt gönderildi. Gazeteciler bu tip ifadelere “cevap olmayan cevap” diyor.

19.20: Jürinin notunu bazı ithamlarda görüş birliği sağlandığı şeklinde yorumlayanlar var. Bu olası olsa da yanlış bir varsayım olabilir. Atilla’nın avukatı Rocco’nun da belirttiği gibi, jürinin sorusu varsayım olarak formüle edilmiş (“Şöyle bir şey olursa ne yapalım?” gibi).

19.25: “Kısmi karar” diye bir şey olabiliyor; yani jüri bazı ithamlarda görüş birliğine varıyor. Diğer ithamlardan daha sonra tekrar dava açılabiliyor. Ancak on yıldır bu mahkemede muhabirlik yapıyorum ve hiç böyle bir karara tanık olmadım.