Sarı Yelekler eyleminde 'dördüncü perde' : 31 bin eylemci tespit edildi, 700 kişi gözaltında, 272 kişi tutuklu

Fransa’da ‘Sarı Yelekler’ eylemlerinin dördüncü haftası başlıyor.

Sarı Yelekler eyleminde 'dördüncü perde' : 31 bin eylemci tespit edildi, 700 kişi gözaltında, 272 kişi tutuklu

Fransa’da ‘Sarı Yelekler’ eylemlerinin dördüncü haftasında eylemleri batırmak isteyen Fransa hükümeti aldığı geniş güvenlik önlemleriyle dikkat çekti. Paris’in en lüks caddesi kabul edilen Şanzelize’de esnaf, iş yerlerinin vitrin ve girişlerini metal ve tahta plakalarla kapattı.

Eylemden bir gün önce basın toplantısı düzenleyen İçişleri Bakanı Christophe Castaner, 8 bini başkent Paris’te olmak üzere, Fransa genelinde 89 bin polis ve jandarmanın görev yapacağını duyurdu.

Fransa’da hükümetin akaryakıt fiyatlarına getirdiği zamlarla başlayan, ardından ise hükümet karşıtı protestolara dönüşen ‘Sarı Yelekler’, bugün başkent Paris ve ülke genelinde sokağa çıkma kararı aldı.

Gösteriler dördüncü haftaya girmesine ithafen sosyal medyada ‘dördüncü perde’ olarak adlandırılan eylemler daha başlamadan, Sarı Yelekler’in Paris’te düzenleyeceği gösterilerden önce 121 kişi ifadeleri alınmak üzere polis merkezlerine götürüldü, 32 kişi de gözaltına alındı.

05.30 – 36 metro istasyonu ve Paris merkezindeki tren istasyonu  güvenlik güçleri tarafından kapatıldı. Valiliklerin etrafında kundaklama ihtimaline karşı güvenlik önlemleri alındı.

08.00 – 8 bini Paris’te olmak üzere, 89 bin güvenlik görevlisi Fransa’nın dört bir tarafında görevlendirildi.

09.00 – Paris’te eylem yapılacağı tahmin edilen Champs-Elysées Meydanı ve Meclis’in etrafı barikatlar ve polis ekipleriyle kapatılmış durumda.

09.40 Paris’teki Lyon Garı önünde bir grup eylemci, polis tarafından durduruldu.

10.30 Eylemciler Paris’te Champs Elysées Meydanı’nda toplanmaya başladı. 2 saat sonra protestoların başlaması bekleniyor.

11.00 Emniyet Müdürlüğü’nün aktardığı bilgilere göre, eylem başlamadan meydanlara giden yollarda kapılan kapsamlı aramalarda 278 kişi sorguya alındı.

Macron’a yakın isimlerden, iktidar partisi Cumhuriyet’e Yürüyüş (LAREM) Meclis Grup Başkanı Richard Ferrand, “Cumhurbaşkanı eylemden önce, yangına körükle gitmek istemediği için konuşmayacak. Ancak önümüzdeki hafta başında Fransızlar’ın karşısına çıkacak” diye konuştu.

11.05 Champs Elysées Meydan’ında eylemciler “Macron İstifa”, “Koyun Değiliz” sloganları açtı. Eylem öncesi bekleyiş sürüyor.

Fransa’da ‘Sarı Yelekler’ Paris Champs Elysées Meydanı’nda toplanmaya başladı, eylemin 12.30’da başlaması bekleniyor.

Fransa 1. Futbol Ligi’nde Paris Saint-Germain (PSG) ile Montpellier arasında başkentte oynanması planlanan karşılaşmanın da ertelendiği açıklandı.

Paris’teki eylemler nedeniyle 30 civarında metro hattı kapatıldı. Champs-Elysees Bulvarı’nın çevresindeki birçok yol ve cadde trafiğe kapalı olacak. Polisin kapattığı bulvarda eylemciler ve polis sık sık karşı karşıya geliyor.

12.35 Polisle, eylemcilerin karşı karşıya gelmesinin ardından müdahale başladı.

Yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan polis müdahalesinin ardından 481 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. ​Fransa Başbakanı Edouard Phillipe 211 kişinin de tutuklandığını duyurdu.

14.10 Paris’te polis müdahalesi devam ediyor. Eylemciler ana caddeye ulaşmak için kullandığı ara sokaklarda polis müdahalesiyle karşı karşıya.

15.00 Gözaltı sayısı 548’e yükselirken, 272 kişinin de tutuklandığı öğrenildi. Sarı yeleklerin

15.45 Paris sokaklarında gerginlik arttı. Güvenlik güçleri TOMA’lar ve biber gazıyla eylemcilere karşı hareket ediyor. Champs-Elysées Meydanı’ndaki eylemcilerin kaldırım taşlarını söktüğü görüntüler de yayınlandı. İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Laurent Nuñez ise Fransa genelinde 31 bin eylemcinin tespit edildiğini ve gözaltıların 700’e çıktığını açıkladı.