Saray'dan açıklama: Kuveyt, Almanya ve Rusya'dan olumlu haberler aldık

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kabine toplantısı sonrası ekonomideki son duruma ilişkin konuştu.

Saray'dan açıklama: Kuveyt, Almanya ve Rusya'dan olumlu haberler aldık

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Saray’da yapılan kabine toplantısının ardından kameraların karşısına geçti.

İbrahim Kalın döviz kurlarında inişe geçen dalgalanmayla ilgili olarak “Türk lirası üzerinde spekülasyon yapılmasına imkan sağlayacak ortam tamamen bertaraf edilmiş durumdadır.” dedi. Kalın, Katar’ın 15 milyar dolarlık yatırım kararının dışında Kuveyt, Almanya ve Rusya’dan olumlu haberler aldıklarını söyledi, ancak içeriğine dair detay vermedi.

Kalın’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“TÜRKİYE TERÖRE KARŞI MÜCADELE EDENTEK NATO ÜLKESİ”

“Sınır güvenliğiyle ilgil tedbirler alınıyor. Dünkü operasyon, yoğun bir koordinasyonla başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Bu tür operasyonlar devam edecek. Terör örgütlerine karşı mücadelemiz sürecek. Biliyorsunuz ki Türkiye, bu terör örgütlerine karşı mücadele eden tek NATO üyesi.”

Ekonomik gelişmelerle ilgili alınan tedbirlerle ilgili 2 gündür olumlu gelişmeler yaşanıyor. Cumhurbaşkanımızın ekonomki savaşa karşı yaptığı milli seferberlik çağrısına olumlu yanıt verenlere teşekkür ediyoruz. Yurtdışından gerekli açıklamaları yapanlara da teşekkür ediyoruz.

“TÜRK LİRASINA SPEKÜLASYON İMKANI BERTARAF EDİLDİ”

Katar devleti ülkemize 15 milyar dolar civarında yatırım kararı aldı. Cumhurbaşkanımızın Macron ve Merkel ile yaptığı görüşmelerde de bu konu ele alındı. Trump yönetiminin ticareti doları bir silah gibi kullanma eğiliminin ne kadar yanlış olduğunu Cumhurbaşkanımızla paylaştılar. Türk lirası üzerinde spekülasyon yapılmasına imkan sağlayacak, o istismara açık ortam tamamen bertaraf edilmiş durumdadır.

Bankalara likidite konusunda rahatlama sağlandı. Türk ekonomisi güçlü ve sağlam temellere sahiptir. Türkiye yatırıma el verişli bir ülke olarak herkese kapısını açmıştır. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi Türkiye krizi fırsata çevirecektir.

“TÜRKİYE SÜREÇTEN GÜÇLENEREK ÇIKACAK”

Türkiye kimseyle ekonomik savaş peşinde değildir. Dünya ekonomisine entegre olan Türk ekonomisinin gelebilecek saldırılara karşı alınan önlemleri birlikte yaşıyoruz. Türkiye bu süreçten güçlenerek çıkacaktır. Türkiye alternatiflerini çoğaltarak yoluna devam edecektir. Türkiye alternatifsiz değildir.

KATAR’A TEŞEKKÜR

Farklı alanlarda güzel bir paket hazırlandı. Katar gerçek bir dost olduğunu göstermiş oldu. Katar emirine kalben teşekkür ediyoruz. Katar halkının da bu süreçte Türkiye’nin yanında durduğunu ellerindeki paraları TL’ye çevirdiklerini, Türkiye’de tatil yaptıklarını gördük. Diğer ülkelerden de benzer destek gelmeye başladı. Türkiye ekonomisi bundan sonra daha da güçlenerek çıkacaktır. Paketin detayları açıklandıkça piyasalara etkisini gösterecektir.”

“KRİZİ FIRSATA ÇEVİRECEĞİZ, EKONOMİK SAVAŞ PEŞİNDE DEĞİLİZ”

Türk ekonomisi oldukça güçlü ve sağlam temellere sahiptir. Türkiye yatırıma elverişli bir ülke olarak kapılarını açmış durumdadır. Hem bu kısa vadede hayata geçirdiğimiz tedbirler hem de hayata geçirilecek tedbirlerle Türk ekonomisinin gücü bir kez daha ispatlanmış olacaktır. Sayın cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi Türkiye bu krizi mutlaka fırsata çevirecektir. Bu konuda bizim ekonomi kurumlarımıza olan güvenimiz tam. Bunun da inşallah neticelerini göreceğiz. Türkiye  kimseyle gerilimden yana, ekonomik savaş peşinde değildir.

“KUVEYT, ALMANYA VE RUSYA’DAN OLUMLU HABER ALDIK”

Bu süreçte öncelikle cumhurbaşkanımızın ekonomik savaşa karşı yaptığı seferberlik çağrısına olumlu cevap verenlere teşekkür ediyoruz. Ayrıca yurt içinden yurt dışından konuyla ilgili açıklamalarıyla destek verenlere teşekkürlerimizi ifade etmek istiyoruz. Dün Katar devletinin 15 milyar civarında yatırım yapma kararı almış olmasıdır. Hazine ve maliye bakanımızın yoğun temaslar neticesinde Kuveyt, Almanya, hatta Rusya’dan olumlu haberler almış bulunuyoruz.