Sansüre karşı 'çarşafa giren' derginin sahibi öldürüldü

Sansüre karşı derginin kapağını tamamen siyah çarşafla kaplayarak 'çarşafa giren' Size dergisinin sahibi Çağın Türker öldürüldü.

Sansüre karşı 'çarşafa giren' derginin sahibi öldürüldü

Sansüre karşı derginin kapağını tamamen siyah çarşafla kaplayarak ‘çarşafa giren’ Size dergisinin sahibi Çağın Türker öldürüldü.

Muhalif kişiliğiyle tanınan moda tasarımcısı Çağın Türker’in ölümüyle sonuçlanan olay Beyoğlu’na bağlı Karaköy semtinde 2 gün önce yaşandı.

Bir dönem yayınlanan ve çarşafa girmesiyle tanınan mizah dergisi Size’nin sahibi olan ve kreatif direktörlüğünü yapan Çağın TürkerCumartesi akşamı arkadaşlarıyla bir balıkçıya yemeğe gitti. Yemek siparişi verdikten sonra yan masada oturan bir kişinin laf atması üzerine tartışma çıktı. Yaşanan sözlü tartışmanın büyümesi üzerine masalarda bulunan diğer kişilerde olaya müdahil oldu.

Kavgaya dönüşen tartışma garsonlar tarafından büyümeden yatıştırılırken, mekan dışına çıkan taraflar tekrar birbiriyle kavgaya tutuştu.

Kavga sırasında yüzüne aldığı yumruk darbeleriyle yere düşen Türker, düşerken kafasın, merdiven basamağına çarptı. Ağır yaralanan Türker’in haber verdiği polis ve sağlık ekiplerinin ilk müdahalesi sonrasında hastaneye kaldırılan Çağın Türker, beyin kanaması teşhisiyle ameliyata alındı. Türker yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı, Çağın Türker’i öldüren yumruğu atan ve kimliği belirlenen saldırganlar yakalandı. Zanlılar Furkan B., Osman D., Yusuf Ş. ve Fatih Ü.’nün sorgusu devam ediyor.

Size dergisinin 2012’de dördüncü sayısı sansüre karşı çarşafa girmişti

Her sayısında, birbirinden bağımsız sanatçıları ortak bir tema etrafında birleştiren Size Magazine, piyasaya çıkan ‘Sansür’ başlıklı dördüncü sayısının kapağını tamamen siyah çarşafla kaplamıştı.

Derginin kurucusu ve kreatif direktörü Çağın Türker, ‘Sansür’ başlıklı dördüncü sayıyla ilgili şunları söylemişti:

”Arap Baharı’ndan esinlenerek hazırlanan ‘İsyan’ temalı 3. sayı, Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından “gençleri maceraperestliğe ve tembelliğe sürüklediği” gerekçesiyle sakıncalı görülmüştü.

Sıkıcı, sıradan, fırsatçı, ikiyüzlü, taklitçi, röntgenci gibi bölümlerden oluşan dergimizin 4. sayısı: ‘Sansür’ temasını işliyor.

Çoğunluğunu isyankar veya tembellerin oluşturduğu 130’a yakın yazar, fotoğrafçı, illustrator, müzisyen ve çeşitli disiplinden sanatçı bir araya gelerek sansürledi, sansürlenenleri gösterdi ya da kuma gömülen kafaları çıkarmaya çalıştı.

Yayın hayatına siyah poşet içinde başlayan Size, bar, cafe, restaurant, müze, sanat galerileri gibi noktalardan oluşan 207 adreste ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.

Bu kapağın altında neler var? Sansürlenmiş kelimeler, sansürlü görseller, sansürlenmiş fikirler…”