Sanatçı Erdal Güney'e 'Erdoğan'a hakaretten' hapis cezası

Sanatçı Erdal Güney, bir şarkısında geçen “babacım” ifadesi gerekçe gösterilerek 'Erdoğan'a hakaretten' 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı

Sanatçı Erdal Güney'e 'Erdoğan'a hakaretten' hapis cezası

Sanatçı Erdal Güney, bir şarkısında geçen “babacım” ifadesi gerekçe gösterilerek ‘Erdoğan’a hakaretten’ 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Yine aynı şarkı sebebiyle Güney’e açılan Bilal Erdoğan’a yönelik hakaret davasında suçu alenen işlediği gerekçesiyle 112 tam gün para cezası verildi. İyi hal neticesinde 93 güm tam güne indirilerek sanatçı, 1860 TL para ile cezalandırıldı.

Sanatçının avukatları mahkemede Güney’in anayasal eleştiri hakkını kullandığını, sadece sanatını icra ettiğini ve bunun sanatsal ifade özgürlüğü olduğunu savundu.

BirGün’e konuşan Güney’in avukatı Erdal Fatih Çanakçı, “Eser, ifade ve sanat özgürlüğü kapsamında yargılandı. Savunmamızda ifade ve sanat özgürlüğünün hem uluslararası hukuk hem yerel hukuk bağlamında koruma altında olduğunu ifade ettik. Siyasetçilerin, hükümetin ve kamu görevlilerin eleştirileri hoşgörü ile karşılaması gerekir. Bunlar ifade ve sanat özgürlüğü kapsamındadır. Buna rağmen mahkeme kamu görevlisine hakaretten ceza verdi. Bu sanat ve ifade özgürlüğünü güvence altına alma yükümlülüğüne yönelik bir ihlaldir. İtiraz edeceğiz, Anayasa Mahkemesi’ne ve duruma göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar taşıyacağız” açıklamasında bulundu.

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI KARARLAR’

Çanakçı, Erdoğan’ın hakaret davalarıyla ilgili açıklamasını hatırlatarak “Cumhurbaşkanı 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ‘şahsıma yönelik hakaret dosyalarından vazgeçeceğim’ dedi. Nitekim bir vazgeçme dilekçesi de verdiler. Sanatçı buna rağmen cezalandırıldı. Yani kamuoyuna yapılmış olan bu açıklama, bu dosya ve başka birtakım dosyalar bağlamında hayatta karşılığını bulmuyor. Bu suçların şikayete bağlı suçlar olmadığı gerekçesiyle yargılamalar devam ediyor. Sanatçılar hakkında, aydınlar hakkında ifade özgürlüğüne aykırı kararlar çıkıyor” dedi.