Samandağ’da bir genci vurarak öldüren polis serbest

Hatay’ın Samandağ ilçesinde Güven Oğurol Kahil’in, 12 Mart pazartesi gecesi polisin ‘Dur ihtarına uymadığı’ iddiasıyla öldürülmesine tepkiler büyüyor.

Samandağ’da bir genci vurarak öldüren polis serbest

Samandağ’da polis kurşunuyla ölen Güven Oğurol Kahil’in vurulma anının görüntülerini izlediğini söyleyen Avukat Anıl Cevahir Can, olayın tamamen bir yargısız infaz olduğunu söylerken, Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez de polisin 24 saat geçmeden, tutuklamaya sevkleri dahi gerekli görülmeden serbest bırakılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

‘Polisler çocuğu tanıyor’

MA’nın Hamdullah Kesen’in haberine göre; Hatay’ın Samandağ ilçesinde Güven Oğurol Kahil’in, 12 Mart pazartesi gecesi polisin ‘Dur ihtarına uymadığı’ iddiasıyla öldürülmesine tepkiler büyüyor. Vurulma anına dair görüntüleri izlediğini söyleyen Avukat Anıl Cevahir Can, olayın yargısız infaz olduğunu söyledi. Can, şu açıklamalarda bulundu:

“Polis araca 6 kurşun sıkıyor. Kurşunlardan biri sol tekere diğeri de şoför mahalline denk gelecek şekilde arka camın iki santimetre altına isabet ediyor. Şahsın sırtından giren kurşun göğüs mesafesinden çıkıyor. Kamera kayıtlarını gördüm, şahıs aracıyla polis aracının yanından geçiyor durdurmuyorlar. Kaçmasın diye aracı kıstırabilirlerdi. Şahsın 5-6 metre arkasına park ediyorlar. Polisler araçtan silahla iniyor aracın yanına vardıklarında araç hareket ediyor. Ondan sonra arkadan ateş başlıyor. Olayın olduğu yer kontrol noktası değil çarşı merkezi. Hakkında denetimli serbestliği ihlalden yakalama kararı var. Mahkeme kararı da olabilir henüz teyit etmedim. Çocuk, ana caddede polisin yanından geçiyor durdurmuyorlar. Uyarı ateşi açılıp açılmadığı kameralarda belli değil. Polis memurlarının tanıdığı bir çocuk. Burası küçük bir yer. Herkes birbirini tanır. Halkın tepkisi o yüzden. Polis memurunun serbest bırakılmasına ilişkin itirazda bulunduk. Hakkında var olan yakalama kararları kaç adet olursa olsun. O an silahlı bir suç işleme kastı olmadıktan sonra, araca sayısız ateş edilmesi yaşam hakkının ihlalidir. Polisin görevi şüpheli veya hakkında yakalama kararı olan kişiyi yaşam hakkını ihlal etmeden kanuna teslim etmektir.”

‘Olayın peşinde olacağız’

Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez ise konuya ilişkin basın açıklaması yayınladı. “Yaşam hakkı”nın Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve devletin koruma güvencesi altında olduğunu hatırlatan Dönmez, “Güven Oğurol’un yaşamını yitirmesine yol açan polis memurlarının daha 24 saat geçmeden, tutuklamaya sevkleri dahi gerekli görülmeden adli kontrol ile serbest bırakılmaları vatandaşlarımızın kaygısını artırmıştır. Hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ve insan haklarının sağlanması için bu olayın peşinde olacağız.” dedi.