Şaibeli referandumun üzerinden 1 yıl geçti...

Geçtiğimiz yıl sayısız hile ve yalanın gölgesi altında yapılan 'başkanlık' referandumunun üzerinden 1 yıl geçti...

Şaibeli referandumun üzerinden 1 yıl geçti...

Türkiye’nin yönetim şeklinin parlamenter sistemden ‘partili cumhurbaşkanlığı’ olarak da anılan başkanlık sistemine dönüştürülmesini içeren anayasa değişikliğine ilişkin oylamanın üzerinden 1 yıl geçti.

Türkiye’nin piyasacı ve gerici dönüşümü için yapılan faşist anayasa değişikliği oylaması, sandıkların kapanması sırasında mühürsüz pusulaların kabul edileceği ve tercih mührü yerine Evet mührünün geçerli olacağına ilişkin YSK kararları ile büyük bir şaibe altında gerçekleşti.

Kampanya süresince devlet ve medya gücünün sunduğu olanakları sonuna kadar kullanan AKP-MHP ortaklığı, halka söyledikleri tüm yalanlara ve işlettikleri kara propagandaya rağmen resmi sonuçlara göre yüzde 51.4 ‘Evet’ oyu alabildi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından MHP’yi yanına alan AKP’nin buna rağmen halkın neredeyse yarısından ‘Hayır’ tokadı yemesi, Türkiye’nin diktatörlük sevdalılarına direncinin beklenenlerin üzerinde olduğunu ve Türkiye’ye giydirilmek istenen elbisenin dar geldiğini ortaya koydu.

Ancak binbir yalan ve hile ile yapılması nedeniyle tarihe ‘şaibeli referandum’ olarak geçen bu oylama, 2019’da yapılması beklenen seçimlerde yapılacak hukuksuzların da habercisi oldu. Meclis’te AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen seçim ittifakı düzenlemesi ile sandık başına kolluk kuvvetleri çağırarak parti görevlilerini uzaklaştırılabilecek, mühürsüz oy pusulalarını geçerli sayılacak, sandıkların taşınmasına izin verilecek. Dolayısıyla 2019 seçimlerine emekçi halkın çok daha uyanık ve akıllı, dolayısıyla örgütlü bir biçimde hazırlanmasının önceki seçimlere göre çok daha yakıcı bir ihtiyaç haline geldiği gerçeği ortaya çıktı.