Rusya'dan İdlib'deki cihatçılara: Sabrımız patlayabilir

Rusya'nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiev, ülkesinin İdlib konusunda sabırlarının taştığını söyledi.

Rusya'dan İdlib'deki cihatçılara: Sabrımız patlayabilir

Suriye’de cihatçı terör gruplarının ellerindeki son bölge olan İdlib’e olası operasyon için ordu güçleri yığınak yapmaya devam ederken, Rusya’dan da önemli mesajlar geldi.

Soçi görüşmelerinin yapılmasından sonra Rusya medyasına röportaj veren  Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiev, İdlib’te bazı grupların teslim olmaması ve şiddetin devam etmesi konusunda uyardı.

“Suriye’nin güneyinde teröristlerin çoğu etkisiz hale getirildi. Bu bölgelerde artık İran güçlerine ihtiyaç yok. Şuan İsrail ile Suriye güçlerinin karşı karşıya olduğu Golan tepeleri ve Ürdün sınırında da aynı durum geçerli.” diyen Lavrentiev,  “Şu an teslim olmayan grupların bulunduğu tek nokta İdlib şehri. Burada çok karmaşık bir durum var. Burayı herkesin istediği gibi ortada bırakmak imkansız. Çünkü burada orta derecede ılımlı muhalif gruplarında olduğu ve istikrarsızlığa yol açan birçok radikal unsur bulunuyor. Ilımlı muhalifler radikal gruplardan kurtulmaya çalışmalılar. Biz bu yüzden kendilerine her türlü yardımı yapmaya hazır olduğumuzu söylüyoruz” dedi.

“SALDIRILAR SERT BİR ŞEKİLDE BASTIRILACAK”

Lavrentiev, İdlib’te ki son durumu aktardığı cümlelerinde, “Biz ılımlı muhalefete yardımcı olmak istediğimizi söylüyoruz. İdlib’te kansız bir geçiş olacak mı? Bana öyle geliyor ki, Humus ve Doğu Guta’da kullanılan yöntemler İdlib’te pozitif olarak kullanılabilir. Fakat İdlib’te gerçekleştirilecek her türlü saldırı ve provokasyon çok sert bir şekilde bastırılacaktır. Çünkü Rus sabrı da patlayabilir” ifadelerinde bulundu.

“TÜRK ASKERLERİNİN ÇEKİLMESİNDE ISRARCI OLACAĞIZ”

Aleksandr Lavrentyev, koşullar oluştuğunda Türk askerlerin, Suriye’de kontrol ettikleri bölgelerden geri çekilmelerinde ısrarcı olacaklarını söyledi. Lavrentyev, Suriyeli göçmenler konusunda Türkiye’ye yardım önerdiklerini de ekledi.

“Türk askerler tarafından kontrol edilen bölgelere gelirsek, burası Azez ile Cerablus arasında kalan çok büyük bir alan. Türkiye İdlib’deyse nizam sağlanması için kendi üstüne belirli sorumluluklar aldı” diyen Rus yetkili, “Fakat biz her zaman bu bölgelerdeki operasyonları ile görevleri bittikten sonra Türk askerlerinin buralardan çekilmesi gerektiğini söyledik” ifadelerini kullandı.

Lavrentyev’in “Bu bölgelerde sivillerin güvenli bir biçimde yaşaması için gereken koşullar oluştuğunda Türk askerlerin buralardan çekilmesi gerektiği konusunda ısrarcı olacağız. Sonra da bu bölgelerin birleşme süreci devam edecek.” demesi de dikkat çekti.