Rusya'dan İdlib mutabakatı açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ve Türkiye arasında imzalanan İdlib mutabakatının uygulandığını, militanların ve ağır silahlarının tampon bölgeden tahliyesinin başladığını açıkladı.

Rusya'dan İdlib mutabakatı açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ve Türkiye arasında imzalanan İdlib mutabakatının uygulandığını, militanların ve ağır silahlarının tampon bölgeden tahliyesinin başladığını açıkladı.

Basın toplantısında konuşan Lavrov, “İki gün önce biz burada İran ve Türkiye dışişleri bakanlarıyla görüştük ve bu anlaşmanın uygulandığını tespit ettik. Bu silahsız bölgeden militanlar ve ağır silahlar tahliye ediliyor” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin, politik sürece hazır muhalefeti Nusra’dan ayıracağına söz verdiğini de hatırlatan Bakan, “Bu hiç de kolay bir iş değil. Ama biz yine de Türkiye’nin normal, aklı başında, vatansever muhalefeti Nusra’dan ayırmayı başaracağını umuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Lavrov, İdlib’den tahliye edilen militanların nereye gönderileceği konusundaki spekülasyonlara dair ise, “Hatta onların örneğin Afganistan gibi diğer sıcak noktalara gönderileceği yönünde şüpheler var. Tüm bunlar kabul edilemez ve teröristler yok edilmeli” dedi.

Daha önce ABD’nin de muhalefeti Nusra’dan ayırma sözünü verdiğini; ancak bunu başaramadığını hatırlatan Lavrov, “İdlib’de Nusra yandaşlarına yer yok” dedi ve ekledi “Bunun nasıl yapılacağına gelişmelere göre karar verilmeli. Soçi’de varılan anlaşmanın mükemmel olduğunu ve şimdi bu sorunun çözümü için yol haritası olacağını kimse iddia etmiyor”

ABD İLE TANF BÖLGESİNİ GÖRÜŞÜYORUZ

Suriye’nin Tanf bölgesinde varlığını sürdüren ABD için de değerlendirmelerde bulunan Lavrov, “Amerikalıların Tanf etrafında çizdiği bu çemberin içinde teröristler kendilerine yuva buldu. Bunu herkes çok iyi biliyor. Biz şimdi Amerikalılarla bu yasadışı varlığa son verilmesini görüşüyoruz” diye konuştu. Tanf’taki sivillere dair de“BM, sivillerin, tamamen insanlık dışı koşullarda kaldıkları bu kamptan tahliyesine katıldı” açıklamasını paylaştı.

SURİYE HEDEFLERİMİZ TÜRKİYE VE İRAN’LA YÜZDE 100 ÖRTÜŞMÜYOR

Lavrov’un açıklamalarının devamı şöyle:

“Bizim Suriye’deki hedeflerimiz, Türkiye ve İran’ınkilerle yüzde 100 örtüşmüyor. Hatta çakışan hedeflerin oranı çok az olabilir. Ancak şu aşamada biz terörle mücadele, Suriye toprak bütünlüğünü koruma ve Suriyelilere, geleceklerini kendileri belirlemeleri için aralarında politik diyaloğun başlatılması için gereken koşulların yaratılmasında yardımcı olma konusunda müttefikiz. Astana formatı kapsamındaki bu işbirliğinin çok yararlı olduğu konusunda hiçbir kuşkum yok”