Rusya tarihinin en büyük tatbikatı başladı

Rusya tarihinin en büyük askeri tatbikatı "Vostok-2018" 300 bine yakın askerin katılımıyla başladı.

Rusya tarihinin en büyük tatbikatı başladı

Rusya tarihinin en büyük askeri tatbikatına bu sabah başladı. Sovyetler Birliği’nin çözülüşünün ardından son 37 yılın en büyük askeri tatbikatı olan “Vostok-2018” 17 Eylül’e kadar devam edecek.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun önderliğinde süren tatbikata 300 bine yakın asker, 36 bin tank, binden fazla helikopter ve insansız hava araçları aynı zamanda 80 askeri gemi katılıyor.

Rusya’nın Sibirya bölgesinde bu sabah başlayan tatbikata, Türkiye dahil çok sayıda ülke, davet üzerine gözlemci yolladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de izleyeceği tatbikata Çin ve Moğol askerlerinin de katılacağı bildirildi.

Tatbikatta Rus ordusunun en son envanterine aldığı nükleer savaş başlıkları taşıyabilen İskender füzeleri, T-80 ve T-90 tankları ve en yeni Su-34 ve Su-35 savaş uçaklarının da gösterilmesi bekleniyor.

Tatbikatta denizde de Rus filosunun Suriye’de kullanılmış olan Kalibr füzeleri ile donatılmış birkaç fırkateyn konuşlandırması bekleniyor.

Rusya’nın bölgedeki önceki askeri tatbikatı Vostok-2014’e 155 bin asker katılmıştı.

NATO’da rahatsızlık

NATO ise Rusya’nın tatbikat planından duyulan memnuniyetsizliği dile getirdi. NATO Sözcüsü Dylan White “Bu bir süredir gördüğümüz bir kalıba çok iyi uyuyor. Daha iddialı bir Rusya, savunma bütçesini ve askeri varlığını önemli ölçüde arttırıyor” dedi.