Rusya: İdlib mutabakatı uygulanamıyor

Rus Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye’nin İdlib mutabakatını yerine getirmek için çaba sarf etmesine rağmen Suriye’nin İdlib bölgesinde silahsızlandırılmış bir tampon bölge oluşturulmasının hala zor olduğunu söyledi.

Rusya: İdlib mutabakatı uygulanamıyor

Rus Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye’nin İdlib mutabakatını yerine getirmek için çaba sarf etmesine rağmen Suriye’nin İdlib bölgesinde silahsızlandırılmış bir tampon bölge oluşturulmasının hala zor olduğunu söyledi. Zaharova, İdlib’deki durum yüzünden hâlâ çok endişeli olduklarını ekledi. Zaharova ayrıca Suriye’nin El-Tanf bölgesindeki ABD üssünde silahlı militanlara eğitim verildiğini öne sürdü.

İdlib’deki El Kaide bağlantılı terörist grupların, Cirin kasabasında Suriye ordusuna karşı geçen hafta düzenlediği saldırıda 18 askerin öldüğü hatırlatmasını yapan Zaharova, “Bunun gibi kanlı provokasyonlar, Türk tarafının Rusya’yla imzaladığı 17 Eylül tarihli memorandumu (İdlib mutabakatı) yerine getirmeye yönelik ciddi çabalarına rağmen İdlib’de silahsızlandırılmış bölge oluşturulması konusundaki zorlukların hâlâ devam ettiğini gösteriyor.” dedi.

Soçi’de imzalanan mutabakata göre, cihatçı teröristler 15 Ekim’e kadar İdlib’deki silahsızlandırılmış tampon bölgeden çekilmesi gerekiyordu. Ancak sürenin dolmasına rağmen bu örgütlerin üyelerinin hepsi buradan çekilmiş değil.

“Suriye’deki ABD üssünde militan eğitiliyor”

Suriye’nin güneyinde bulunan El-Tanf bölgesindeki ABD üssünde görgü tanıklarının aktardığına göre, silahlı militanların eğitildiğini iddia eden Zaharova, şunları söyledi:

“Burada (El-Tanf bölgesinde) IŞİD ile mücadele bahanesinin yanı sıra İran’ı kısıtlamak için Birleşmiş Milletlere (BM) üye devletin egemen topraklarında, Suriye’nin Irak ve Ürdün sınırlarında, Bağdat ile Şam’ı bağlayan güzergahın yakınında, stratejik açıdan önemli bir alanda, sayısız tanığa göre ABD askeri üssü içinde silahlı militanların eğitimi gerçekleştiriliyor.”

Ayrıca Zaharova, El-Tanf yerleşim birimi etrafında ABD’nin fiilen yasa dışı oluşturduğu bölgede bulunan, onbinlerce kişinin yaşadığı Rukban kampının Suriye haritasındaki “en acı” noktalardan biri olduğunu dile getirdi.