Rusya'dan İdlib açıklaması: Ayrışma çabaları başarısız

Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, İdlib'te ‘teröristler ile ılımlı muhalefeti ayrıştırma hedefine henüz ulaşılamadığını’ söyledi.

Rusya'dan İdlib açıklaması: Ayrışma çabaları başarısız

Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, Suriye’nin İdlib bölgesindeki “teröristler ve ılımlı muhaliflerin, Türkiye’nin çabalarına rağmen hala gerçek anlamda birbirinden ayrılmadığını” söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, düzenlediği haftalık basın toplantısında Soçi mutabakatının işleyişine ilişkin olarak, “Türk tarafının, (17 Eylül’de imzalanan Soçi mutabakatından gelen) yükümlülüklerini yerine getirmek için sürdürdüğü çabalarına rağmen İdlib’de gerçek bir ayrılma gerçekleşmiş değil” dedi.

Soçi’de Rusya ve Türkiye tarafından imzalanan mutabakata göre, cihatçı teröristlerin 15 Ekim’e kadar silahsızlandırılmış tampon bölgeden çekilmesi gerekiyordu. Ancak sürenin dolmasına rağmen bu örgütlerin önemli bir kısmı buradan çekilmiş değil.

Geçtiğimiz günlerde Suriye’den de benzer açıklamalar gelmişti. Suriye Ulusal Uzlaşı Bakanı Ali Haydar, Türkiye’nin ateşkes için yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirterek ”Bugün itibarıyla İdlib’de ateşkes sürecinden bahsetmek imkansız.” demişti:

Buna karşın Rusya lideri Vladimir Putin de dahil olmak üzere Rus yetkililer ise “Türkiye’nin, mutabakatın sahada uygulanması için elinden geleni yaptığını ve bunun kolay bir iş olmadığına” vurgu yapıyor.