Rusya Berat Albayrak'ın YEP'ini Roosevelt programına benzetti

Rus Vesti Finans ekonomi sitesi, Yeni Ekonomi Programı'nın adını Franklin Roosevelt'in 1929'daki büyük buhrandan sonra açıkladığı 'Yeni Düzen'e benzetti.

Rusya Berat Albayrak'ın YEP'ini Roosevelt programına benzetti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın geçen hafta açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’nı değerlendiren Rus Vesti Finans ekonomi sitesi, Yeni Ekonomi Programı’nın adını Franklin Roosevelt’in 1929’daki büyük buhrandan sonra açıkladığı ‘Yeni Düzen’e benzetti.

Sputnik‘in haberine göre, Roosevelt’in programının eskisini canlandırmak yerine yeni ekonomik sistem oluşturma amacı taşıdığını belirten ekonomi sitesi, bu programın ABD’nin 2. Dünya Savaşı sonrası yeni düzen için hazırladığı paradigmanın çıkış noktası olduğunu ve bu bakış açısıyla kurumları yenileme imkanı sunduğuna dikkat çekerek, Berat Albayrak’ın Yeni Ekonomi Programı ile benzerlik kurdu.

Vesti Finans, değerlendirme yazısında ‘Yeni Ekonomik Program, Roosevelt’in Yeni Düzeni’ne benzer yapıcı ve kurallar ile kurumları yeniden yapılandırma normlarından mı oluşuyor?’ sorusuna yanıt arayarak şöyle değerlendirmede bulundu: “Yeni Ekonomi Programı, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) Türkiye beklentilerinden çok daha iyi bir büyüme planı sunuyor. Ayrıca 2018’in son iki çeyreği ve 2019’un ilk iki çeyreğinde için hızlı resesyon süreci yaşanacağını kabul ediyor. Bu kabul edilebilir ancak önemli olan nokta, istikrarın Türkiye’yi yeni kalkınma yoluna sokacak üretim alanlarına yönelik reformlar için kullanılması”

Yeni Ekonomi Programı’nı bir yenilenme değil, yeni düzen kurma sürecine benzeten site, kriz değerlendirmesinde de bulunarak “Kriz kimseyi korkutmuyor. Geriye kalan tek şey, Yeni Ekonomi Programı’nın bu şirketler için önemli bir yol haritası ortaya koyması ve şirketlerin yatırım planlarını pozitif yönde gözden geçirmesi olacak” görüşünü paylaştı.