Rus medyasında Hımeymim Üssü'ne büyük saldırı iddiası

Rusya’nın Suriye’deki Hımeymim üssüne düzenlenen havan saldırısı düzenlendiği ve saldırıda 7 uçağın tahrip edildiği öne sürüldü.

Rus medyasında Hımeymim Üssü'ne büyük saldırı iddiası

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 11 Aralık’ta ziyaret ettiği, Rusya’nın Suriye’deki askeri üssü Hmeymim ile ilgili çok önemli bir iddia ortaya atıldı.

TürkRus.com‘un aktardığına göre, Rus Kommersant gazetesi 2017’nin son gününde üsse cihatçı terör grupları tarafından büyük bir saldırı düzenlendiğini ve saldırıda en az yedi Rus savaş uçağının tahrip edildiğini öne sürdü. Haberde 10’dan fazla askerin de yaralandığı vurgulandı.

Gazete saldırının, 2015 sonundan Rusya Suriye’de askeri operasyon başlattığından beri yaşanan en büyük kayıp olduğunu yazarken, “radikal İslamcı” gruplar tarafından yapıldığı belirtilen olayla ilgili ayrıntı verilmedi.

Gazetenin isimlerini açıklamadığı “askeri-diplomatik” iki kaynağa dayandırdığı haber konusunda resmi bir açıklama henüz gelmedi.

‘7 UÇAK TAHRİP EDİLDİ’ İDDİASI

Habere göre, 31 Aralık’daki saldırıda en az dört Su-24 bombardıman uçağı, iki Su-35S jeti ve bir An-72 transport uçağı tahrip olurken, mühimmat deposu da zarar gördü.

Bu arada bölgedeki çatışmaları izleyen uluslararası grup “Conflict Intelligence Team”, gazetedeki haberin ardından yaptığı açıklamada, iddia edilen olayı üslenen terör grubu olmadığını Telegram hesabından duyurdu. Ayrıca açıklamada, bugüne kadar sıkça yaşananın aksine, sözü edilen saldırı ile ilgili bölgede yaşayan kimsenin sosyal medyada bir fotoğraf ya da video yayınlamadığının altını çizdi. Bu yüzden Kommersant’daki haberin doğruluğu başka kaynakların da teyidini bekliyor.

Başkan Putin, Mısır ve Türkiye’ye yaptığı son gezi sırasında sürpriz bir şekilde uğradığı Hmeymim üssünde Suriye Devlet Başkanı Esad ile görüşmüş, askerlere hitaben “Zafer kazanmış olarak ülkeye dönüyorsunuz” demişti. 

Dün Rusya Savunma Bakanlığı Suriye’de teknik bir arıza yüzünden 31 Aralık’ta bir Mi-24 helikopterinin düştüğünü ve iki pilotun öldüğünü duyurmuştu.