Romanya hükümetinden Kudüs kararı

ABD'nin Kudüs kararının ardından, Romanya'nın da İsrail'deki büyükelçiliğini tartışmalı kente taşıma kararı aldığı açıklandı.

Romanya hükümetinden Kudüs kararı

Romanya’nın, İsrail’deki büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımak için hazırlıklara başladığı bildirildi. İktidardaki Sosyal Demokrat Parti (PSD) lideri Liviu Dragnea’nın açıkladığı karar gerçekleşirse, Romanya büyükelçiliğini statüsü İsrail ve Filistinliler arasında tartışmalı olan şehre taşıyan ilk Avrupa ülkesi olabilir.

ABD geçen Aralık ayında Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımış ve büyükelçiliğini de bu kente taşıyacağını açıklamıştı. Washington yönetimi diğer ülkeleri de kendilerini takip etmeye çağırmıştı. ABD’nin Kudüs büyükelçiliğini Mayıs ayında açması bekleniyor.

DW Türkçe’nin aktardığı habere göre, Rumen siyasetçi Dragnea, Antena 3 televizyonuna yaptığı açıklamada, Romanya hükümetinin büyükelçiliği Kudüs’e taşımak için gerekli sürecin başlatılması kararına vardığını söyledi. Dragnea, “Karar verildi, süreç başlayacak” diye konuştu. Dragnea, İsrail’in uluslararası alanda güçlü bir nüfuzu olduğunu belirterek taşınmanın sembolik değerine vurgu yaptı. Bunun Romanya’nın yararına olduğunu söyleyen Dragnea, “Herkes gibi İsrail’in de kendi isteği yere başkent kurma hakkı var” dedi.

CUMHURBAŞKANI IOHANNIS: HABERİM YOK

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis karardan haberdar olmadığını ve kendisine danışılmadığı söyledi. Iohannis, hükümeti ve siyasileri stratejik etkileri olabilecek başlıca dış politika kararları alırken sorumluluk ve muhakeme içerisinde davranmaya çağırdı.

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Tzipi Hotovely, Romanya’nın kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, geçen haftalardaki Bükreş ziyareti sırasında bu kararın işaretlerini görmüş olduğunu vurguladı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu halihazırda altı ülkenin büyükelçiliğini taşımayı ciddi şekilde düşündüğünü belirterek, taşınmak isteyen ilk 10 büyükelçiliğe ayrıcalık yapacağını söyledi.