Reyting ölçümü yeniden düzenleniyor

RTÜK, reyting ölçümlerine yeni esaslar getirdi. İlgili yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı.

Reyting ölçümü yeniden düzenleniyor

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nca (RTÜK) hazırlanan “Yayın Hizmetlerinin İzlenme ve Dinlenme Oranı Ölçümlerinin Yapılmasına ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yapılan düzenlemeyle, yayın hizmetlerinde “rating” ölçümleri olarak da bilinen, izlenme ve dinlenme oranı ölçümlerinin yapılmasına, denetlenmesine ilişkin usul ve esaslarla bu usul ve esaslara uymayan şirket ve kuruluşlara uygulanacak müeyyideleri belirleyen yönetmeliğe yeni tanımlar eklendi.

Bu kapsamda reyting, “belirli bir zaman diliminde belirli bir yayın hizmetini alan izleyici/dinleyicilerin panel büyüklüğüne ya da ölçüm sonuçlarının üretildiği örneklem büyüklüğüne oranı” olarak tanımlandı.

ABONE TANIMI

Yönetmeliğe eklenen yeni tanımla “abone”, “izlenme veya dinlenme oranı ölçüm faaliyetinden organizasyonel yapı ile yapılacak belirli bir anlaşma/sözleşme kapsamında faydalanan gerçek veya tüzel kişi” olarak ifade edildi.

Ayrıca reyting ölçümlerinde “aktif ölçüm yöntemi” olarak adlandırılan “panel kurmanın zorunlu olmadığı bireylerin ölçümde sorulan soruları cevaplamak, verilen soru formlarını doldurmak gibi aktif faaliyetlerde bulunduğu günlük ve gün sonrası hatırlama gibi yöntemler” de yönetmelikte yer aldı.

‘ON BİN NÜFUS DÜZENLEMESİ’

Reyting ölçümünün temelini teşkil edecek evren, yerleşim yeri en büyük alt sınırı on bin olacak şekilde, araştırma kapsamındaki tüm yerleşim yerlerinde yaşayan hane halklarını kapsayacak. Bu evrene yönelik olarak en fazla 2 yılda bir veri tabanı araştırmasının tamamı güncellenecek. Bununla birlikte, ihtiyaç duyulması halinde Üst Kurula başvurularak evrenin belli bir bölgesine yönelik kısmi veri tabanı araştırması da yapılabilecek.