Rektörlük şartı yap-boza döndü: İki ayda üçüncü değişiklik

Son 3 ayda 2 kez değiştirilen rektörlükte profesör olma şartıyla ilgili düzenlemede bir değişikliğe daha gidildi.

Rektörlük şartı yap-boza döndü: İki ayda üçüncü değişiklik

‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ adı verilen yeni rejime geçişin ardından 10 Temmuz’da yayımlanan 703 nolu kararnameyle rektörlük atamaları için profesör olmak şartı kaldırılmış, ancak 16 Temmuz’da yeni bir kararname ile bu şart en az 3 yıl profesörlük yapanlar arasından Cumhurbaşkanı’nca rektör olarak atanacağı şeklinde yeniden getirilmişti.

13 Eylül’de Resmi Gazetede yer alan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle bir önceki düzenlemede de değişikliğe gidildi. Buna göre rektörlük için 3 yıl profesörlük şartı kaldırıldı. Yeni düzenlemeyle rektörler üniversitelere profesörlük unvanı alan kişiler arasından herhangi bir süre görev yapma şartı aranmaksızın atanabilecek.

Öğretim elemanı kadrolarına atamalarınsa YÖK tarafından çıkarılacak norm kadro yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre üniversitelerce yapılmasına karar verildi. Ayrıca kadro, pozisyon ve görevlerin boşalması halinde YÖK Başkanı tarafından rektör görevlendirmesi de yapılabilecek. Bu görevlendirmeler, aynı gün Cumhurbaşkanlığına bildirilecek.

60 GÜN İÇİNDE YÜRÜRLÜLÜK KAZANACAK

Geçici madde gereğince de norm kadro yönetmeliği 60 gün içerisinde yürürlüğe konulacak. Yönetmelik yürürlüğe girinceye kadar yükseköğretim kurumları, atama yetkisini yönetmeliğin yürürlüğe girmesini beklemeden kullanabilecek.