Rektör, 338 bin 860 TL'lik zararı öğrencilere ödetecek!

Ege Üniversitesi Rektörlüğü Soma Katliamı sonrası yapılan eylemde oluşan maddi zararı dava tamamlanmadan öğrencilere kesti.

Rektör, 338 bin 860 TL'lik zararı öğrencilere ödetecek!

Ege Üniversitesi Rektörlüğü Soma Katliamı sonrası yapılan eylemde oluşan maddi zararı dava tamamlanmadan öğrencilere kesti.

Ege Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi’nden 38 öğrenci, 13 Mayıs 2014’te Soma’da 301 maden işçinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından Ege Üniversitesi Yabancı Diller Hazırlık binasını işgal etmişti. Yapıla operasyonda 38 öğrenci gözaltına alınarak İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘Kamu malına zarar verme’, ‘Eğitim ve öğrenim hakkının engellenmesi’, ‘Görevi yaptırmamak için direnme’ ve ‘Örgüt propagandası yapmak’ iddiaları ile 22’şer yıl hapis istemi ile dava açılmıştı. Dava devam ederken, Ege Üniversitesi Rektörlüğü öğrencilerin evlerine tebligat gönderdi.

 

‘Borçlu olduğunuz tutarın 30 gün içinde ödenmesi…’

Birgün’de yer alan habere göre, Rektörlük, öğrencilerin evlerine gönderdiği tebligatta, yaşanan olaylar sonucu 338 bin 860 TL 87 kuruş kamu zararı oluştuğunu belirterek, zararın karşılanması için 30 gün süre tanıdı.

Tebligatta şu ifadeler yer aldı: “Üniversitemiz komisyonunca söz konusu kamu zararının toplam 338.860.87 TL (338 bin 860 TL 87 Kuruş) tutarında olduğu tespit edilmiştir. Yukarıda anılan olaylar sonucu oluşan 338,860,87 TL’lik kamu zararının, bu zarara sebebiyet verdiğiniz tespit edildiğinden, tarafınıza müştereken ve müteselsilen rücu edilmesi yönünde Rektörlük makamından olur alınmış ve söz konusu zararı tutarının tahsil edilmesi için dosya Başkanlığımıza gönderilmiştir. Söz konusu karara göre müteselsil olarak borçlu olduğunuz tutarın, yazımızın tebliğ tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içerisinde ödenmesi, bu süre içerisinde ödenmediği takdirde borcunuzun yasal yollardan tahsili cihetine gidileceğinin bilinmesini önemle rica ederim.”

 

‘Hukuki değil’

Rektörlük tarafından gönderilen tebligata karşı 38 kişi avukatları aracılığı ile ortak itirazda bulundu. Dilekçede işlemin hukuksuz olduğuna dikkat çekilerek, “Ortada kesinleşmiş bir mahkeme kararı yoktur. Kesinleşmemiş bir ceza kovuşturmasındaki sanıkların tamamını kusurlu addetmek öncelikle hukuki değildir. Masumiyet karinesinin ihlalidir” denildi.