Reina saldırısında bir fail daha yakalanırken: İŞİD'çiler hâlâ ülkemize nasıl giriyor?

Adana'da yakalanan ve 'Heyet Tahrir Şam'a üye olduğu değerlendirilen bir kişinin 2013'ten bu yana bir çok kez Türkiye'ye gelip gittiği ortaya çıktı.

Reina saldırısında bir fail daha yakalanırken: İŞİD'çiler hâlâ ülkemize nasıl giriyor?

Adana’da yakalanan ve Reina saldırısının failinin kaldığı evdeki parmak izlerinden birinin sahibi olduğu belirlenen şüpheli tutuklandı.

Cumhuriyet Başsavcılığında yapılan geniş çaplı araştırmada, merkez Seyhan ilçesinde sahte Suriye kimliğiyle yakalanan şüpheli A.G.’nin, 2011’de Çeçenistan’da El Kaide adına faaliyet gösterdiği, 2013’te ülkesinde aranmaya başlanmasının ardından Türkiye’ye giriş yaptığı ve bir yıl sonra da yine aynı örgüt adına eylem yapmak amacıyla Suriye’ye kısa bir süre gidip geldiği değerlendirildi.

‘Yabancı terörist savaşçı’ şüphesiyle 2017’de Mısır’a çıkışı yapılan şüphelinin, sahte pasaportla geçtiğimiz ocak ayında yeniden Türkiye’ye geldiği ve ‘cihat etmek’ amacıyla illegal yollardan Suriye’ye gidip El Kaide’nin Suriye yapılanması “Fetih El Şam Cephesi” ve “Heyet Tahrir Şam” adına faaliyet gösterdiği yönünde veriler elde edildi.

İHA‘nın haberine göre, kod adı kullandığı belirlenen şüpheli A.G.’den ele geçirilen dijital malzemelerin incelenmesinde, Çeçenistan ve Suriye’de “terör örgütü” kabul eden cihatçı örgütler adına göstermiş olduğu faaliyetlerle ilgili silahlı fotoğrafları ile çok sayıda el yapımı patlayıcı düzenekleriyle ilgili görüntüler bulunduğu tespit edildi.

REİNA SALDIRGANININ EV ARKADAŞI

Yapılan parmak izi incelemesinde, 1 Ocak 2017’de İstanbul’da yılbaşı gecesi Reina eğlence merkezine düzenlenen ve 39 kişinin hayatını kaybedip, 79 kişinin de yaralandığı saldırının tutuklanan zanlısı Tacik asıllı Özbek vatandaşı Abdulkadir Masharipov’un Başakşehir ilçesindeki kaldığı ikamette tespit edilen parmak izlerinden birinin şüpheli A.G.ye ait olduğu anlaşıldı.

Şüphelinin Türkiye’de yılbaşında terör eylemi gerçekleştirmek amacıyla gelmiş olabileceği değerlendiriliyor.
Şüpheli A.G., Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından alınan ifadesinin ardından tutuklanması talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.

TUTUKLANDI

Adana’da yakalanan ve Reina saldırısının failinin kaldığı evdeki parmak izlerinden birinin sahibi olduğu belirlenen şüpheli tutuklandı.

SINIR HAL YOL GEÇEN HANI

AKP’nin emperyalizmin Suriye’deki yıkım politikasına ortak oluşuyla birlikte Türkiye, yıllar yılı cihatçı terör gruplarının dünyadaki kavşak noktalarından biri haline gelmişti. Militanların elini kolunu sallayarak ülke sınırını geçtiği Türkiye’de son dönemde başta IŞİD, El Nusra ve uzantıları gibi örgütlerin “terör örgütü” listesine alınmasıyla birlikte ise geçişlerin “zorlaştığı” söyleniyordu.

Ancak Reina saldırısının faillerinden biri olduğu belirtilen Çeçenistan asıllı Rusya vatandaşı A.G.’nin 2013 yılından bu yana Türkiye’ye bir çok kez giriş çıkış yaptığının belirlenmesi, cihatçı terör gruplarının hareketlerine karşı gösterilen müsamahanın değilse, denetimlerdeki büyük ihmalin göstergesi olarak görülmesi gerektiğini gösteriyor.

Sık sık istihbarat güçlerinin başarılarını anlatan AKP’nin henüz ülkeye giriş çıkış noktalarında dahi gereken denetimin sağlamaktan uzak olduğunun görülmesi, halkın güvenliğinin ne derece tehlikeyle karşı karşıya olduğunu bizlere yeniden hatırlatıyor.