'Refah Partisi yeniden kuruluyor'

1998'de kapatılan Refah Partisi'nin yeniden kurulacağı belirtiliyor.

'Refah Partisi yeniden kuruluyor'

2019 seçimleri öncesi MHP ve ardından BBP’nin de katılacağı açıkladığı AKP ile ‘Cumhur İttifakı’na Saadet Partisi mesafeli yaklaşırken, Saadet Partisi’nin öncülü, kapatılan Refah Partisi’nin yeniden kurulacağı kaydediliyor.

Hürriyet yazarı Yalçın Bayer, Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan’ın başkanlığını yürüttüğü Erbakan Vakfı’nın yetkililerinin kendisine haziran ayına kadar ‘Refah Partisi’ isminde parti kuracaklarını söylediklerini belirtti.

Bayer’in köşesinde aktardığına göre, kurulacağı açıklanan partinin 70’e yakın ilde ve 500’e yakın ilçede örgütlenme çalışmaları tamamlandı, İstanbul’da ise 39 ilçeden 30’u hazır durumda bekliyor.

Refah Partisi, hakkında “Lâik Cumhuriyet ilkesine aykırı eylemleri” gerekçesiyle dava açılmış ve parti, 8 ay süren dava sonunda, 16 Ocak 1998’de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmıştı.

Siyasi Partiler Kanunu’na göre daha önce Anayasa Mahkemesi’nce temelli kapatılan veya siyasi parti siciline kayıtlı bulunan siyasi partilerin isimleri, amblemleri, rumuzları, rozetleri ve benzeri işaretleri başka bir siyasi parti tarafından kullanılamıyor. Ancak bu durum anayasaya göre kapatma nedeni değil. Bu durumdaki bir partinin tekrar kapatılması için öncelikle öncekinin devamı niteliğinde olması gerekiyor. Buna göre düşünüldüğünde Yüksek mahkemenin Refah Partisi’nin yeniden siyasete dönmesi ile ilgili nasıl bir yol izleyeceği merak konusu.